Procuratura Generală anunţă că a pornit, în ultimii trei ani, zece dosare penale în privinţa magistraţilor din Moldova. Şapte dosare au fost expediate în instanţă, iar în două cazuri a fost pronunțată și sentinţa. Recent, prima instanţă a achitat un judecător şi un procuror pentru corupere pasivă, iar Procuratura Anticorupţie a anunţat că este nemulţumită de decizia instanţei şi că o va ataca la instanţa superioară.

Conform datelor Procuraturii Generale, în ultimii trei ani, procurorii anticorupţie au anchetat zece magistraţi din raioanele: Orhei, Râşcani, Vulcăneşti, Teleneşti, Căuşeni, Criuleni, Glodeni, din sectorul Buiucani şi Curtea de Apel. Şapte dintre acești judecători vor compărea în fața instanței, iar doi deja au fost condamnaţi.

Recent, Procuratura a anunţat că Judecătoria Grigoriopol (cu sediul în Judecătoria Centru) a emis o sentinţă de achitare în privinţa preşedintelui Judecătoriei Glodeni, acuzat de corupere pasivă. Judecătorul a compărut pe banca acuzaţilor împreună cu persoana care i-a oferit mită pentru a scăpa de pedeapsă, iar în loc să fie judecat pentru corupere activă, magistraţii l-au achitat şi pe el. Judecătoria Grigoriopol şi-a motivat hotărârea prin faptul că acţiunile inculpaţilor nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor incriminate de procurori.

Instanţa a dispus anularea sechestrelor aplicate cu restituirea a 4.980 euro, 200 dolari, 10 500 lei - depistaţi şi ridicaţi în cadrul percheziţiei efectuate în biroul de serviciu al preşedintelui Judecătoriei Glodeni, precum şi pe bunurile imobile cu o valoare de peste 200 de mii de lei, ce-i aparţin magistratului, cu drept de proprietate.

Procuratura Anticorupţie, care a cerut condamnarea inculpaţilor la câte 8 ani închisoare cu executare, consideră sentinţa de achitare a celor doi drept ilegală şi anunţă că o vor contesta.

Amintim că magistratul a fost reţinut în flagrant de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA, acum doi ani, în incinta Judecătoriei Glodeni. Pentru această sumă, inculpatul urma a fi absolvit de pedeapsă pentru comiterea unui accident rutier în stare de ebrietate.

Iniţial, ambii învinuiţi au fost reţinuţi preventiv pentru 72 de ore. Ulterior, deşi procurorii au solicitat plasarea magistratului şi a inculpatului în arest, instanţa de judecată a dispus cercetarea lor în stare de libertate. La demersul Procurorului General, în aprilie 2014, magistratul a fost suspendat provizoriu din funcţie.