Acum prevederile Codului de procedură penală al Republicii Moldova sunt formulate astfel încât permit abuzuri asupra drepturilor omului. Unele dintre acestea sunt contradictorii și neclare, astfel încât cei care ajung pe mâna procurorului nu mai știu ce drepturi au și ce trebuie să ceară. Astăzi, Legislativul a votat în lectură finală mai multe amendamente, propuse cu aproape un an în urmă. Documentul conține modificări foarte importante, de aceea vă prezentăm o succintă evaluare a acestora. Ce trebuie să știi când ajungi pe mâna procurorului//Demersul pentru arestarea preventivă și mandatul de arest Conform noilor modificări, votate în lectură finală, probele la care face referire procurorul atunci când solicită un demers pentru arestarea preventivă trebuie să fie aduse la cunoștința persoanei ce urmează să fie supusă arestului și avocatului acesteia. În cazul în care avocatul nu a reușit să le vadă, judecătorul de instrucție va acorda timpul de care acesta va avea nevoie până la începerea ședinței. Prin noile modificări, procurorul se obligă să pună la dispoziție învinuitului toate materialele din dosar. De asemenea, conform noilor modificări trebuie să fie foarte clar stabilit ce informații trebuie să conțină un mandat de arest. În primul rând, este obligatorie data emiterii mandatului, cu numele compet al judecătorului de instrucție sau instanței de judecată care a emis mandatul și semnătura persoanei care a emis mandatul. Este foarte important ca mandatul să conțină temeiurile concrete care au stat la baza aplicării arestului preventiv și termenul pentru câte zile este aplicat acesta. Important: atât mandatul de arest, cât și hotărârea judecătorească motivată sunt obligatorii pentru prelungirea arestului preventiv. De asemenea, conform noilor modificări, procurorul a fost inclus în lista persoanelor responsabile de liberarea imediată a oricărei persoane deținute ilegal,  sau dacă temeiurile arestării nu mai corespund cu situația în cauză. Ce trebuie să știi când ajungi pe mâna procurorului// Cine poate fi supus reținerii: Codul de procedură penală prevede clar că pot fi supuse reținerii persoanele care  cad sub incidența următoarelor condiții:
  • Persoanelor în cazul cărora a fost anulată sentința de achitare și adoptată o hotărâre de condamnare, precum și cele care au eschivat de la condamnare
  • Persoanele care au săvârșit o infracțiune de audiență
  • Persoanele puse sub învinuire, dar nu se cunoaște locul aflării lor
  • Persoanele care urmează să fie extrădate
Totodată,măsurile preventive se aplică numai în cazul în care există suficiente temeiuri rezonabile de a presupune că persoana ar putea să se ascundă, să preseze martorii, să distrugă probe ori să comită alte infracțiuni. Arestarea preventivă se aplică numai pentru infracțiuni pentru care legea prevede închisoare pe un termen mai mare de un an, în condițiile actualului Cod. Un alt amendament introdus prevede posibilitarea arestului și în cazul în care există probe că dacă s-ar afla la libertate, bănuitul poate prezenta un risc iminent pentru securitatea și ordinea publică. Important: persoanele care sunt bănuite, nu și învinuite nu vor putea fi supuse arestului preventiv! Ce trebuie să știi când ajungi pe mâna procurorului// Cui și când avem voie să comunicăm despre arest În general, Codul de procedură penală prevede că persoana arestată poate comunica rudelor apropiate despre arest în maxim 6 ore. În cazul în care se consideră că poate fi prejudiciată urmărirea penală sau pentru a proteja victimele termenul de 6 ore poate fi extins la maxim 12, însă această prevedere nu poate fi aplicată minorilor. Termenii „caracter deosebit” și „cazuri excepționale” urmează să fie excluși. Ce trebuie să știi când ajungi pe mâna procurorului// Cât timp te poți afla în arest Noile prevederi ale Codului de procedură penală prevăd un termen maxim de 12 luni, acesta fiind maxim atât pentru etapa de urmărire penală, cât și pentru judecarea cauzei în prima instanță. Trebuie reținut să acesta este cel mai mare termen acordat, astfel că pentru unele persoane care au comis infracțiuni ușoare acesta poate constitui un termen mult prea mare. Termenul primei arestări nu poate depăși 30 de zile. IMPORTANT: Atât persoana învinuită de o infracțiune, cât și avocatul acesteia au dreptul să solicitare liberarea provizorie sub control judiciar la oric etapă a procesului penal. Aceste modificări au fost votate astăzi de Legislativ în lectură finală.