Consiliul Barourilor Europene (CCBE) a editat un ghid pentru avocații din țările Uniunii Europene: „Ghidul Barourilor și al Ordinelor de Avocați privind libera circulație a avocaților în interiorul Uniunii Europene”. Acesta conține câteva aspecte ce vizează și avocații din țările non-UE. Spre deosebire de celelalte profesii liberale din Europa, avocații din cadrul UE au un regim distinct care guvernează libera circulație a avocaților în UE, inclusiv propriile lor Directive sectoriale. Prezentul Ghid pentru Barouri și Ordine de Avocați își propune să prezinte tocmai acestă structură specifică. Ghidul este împărțit în șapte părți:
  • A fi avocat. Cine poate profita de regimul liberei circulații a avocaților în UE.
  • Dubla Deontologie. Cum să gestionăm regulile profesionale ale diverselor Barouri, în situațiile în care pot apărea conflicte în cadrul exercitării regimului liberei circulații a avocaților în UE.
  • Relocarea – situația în care un avocat se mută permanent într-un al stat membru, pentru a practica avocatura în acel stat, sub titlul său profesional din țara de origine (reglementată în principal, de Directiva Stabilirii (98/5/CE).
  • Furnizarea temporară de servicii – când un avocat acordă temporar servicii juridice dincolo de granițele țării sale, sub titlul său profesional din țara de origine (reglementată, în principal, de Directiva Serviciilor (77/249/CEE)).
  • Obținerea titlului profesional dintr-un alt stat membru – când un avocat obține titlul de avocat într-un alt stat membru și folosește acest titlu pentru a se stabili fie în țara sa de origine fie într-un alt stat membru (cu alte cuvinte - recalificarea).
  • Avocații care nu sunt pe deplin calificați –  când o persoană care are pregătire și experiență juridică, dar care nu a fost încă admisă într-un Barou sau într-un Ordin de Avocați, ca și avocat pe deplin calificat, poate să profite de libera circulație în cadrul UE (cazul Morgenbesser).
  • Cooperarea dintre Barouri.
Astfel, primul loc în care puteți căuta interpretarea prevederilor dintr-o anumită Directivă este legea de implementare națională, aplicabilă în jurisdicția care vă interesează. Pe site-ul Comisiei, există și o pagină care prezintă un rezumat al prevederilor naționale privind transpunerea legislației UE în legislațiile naționale din diferitele state membre. Directivele pot fi consultate în toate limbile oficiale ale UE. Nicio versiune din nicio limbă nu predomină asupra celorlalte și fiecare dintre aceste versiuni este la fel de autentică precum toate celelalte. Evident, dacă vor mai exista aderări la UE, vor exista versiuni în și mai multe limbi (și mai multe titluri de avocați vor fi reglementate de aceste Directive). Cetățenii țărilor non-UE nu pot să beneficieze de avantajele Directivelor și nici de prevederile generale referitoare la libera circulație a persoanelor pentru a se stabili sau a oferi servicii temporare în țările UE. Totuși, ei ar putea fi eligibili pentru un anumit grad de liberă circulație, dacă există acorduri de liber schimb încheiate la nivel național sau la nivel UE, cu țările lor de jurisdicție. Există câteva state membre UE care au anumite teritorii ce se bucură de un statut special în cadrul sau în afara UE (precum regiunile aflate la extremitățile de graniță și țările, și teritoriile de peste mări). Cum aplicabilitatea legislației primare și secundare a UE poate varia, autoritățile naționale trebuie să știe dacă un avocat provenit dintr-unul dintre aceste teritorii poate sau nu să invoce drepturile stipulate în Directivele privind avocații. Sursa: unbr.ro