Participanții celui de al doilea Forum Național al Femeilor Avocate din Republica Moldova își exprimă profunda îngrijorare și indignare față de acțiunile periculoase din ultima vreme, inițiate ca imixtiuni nepermise în profesia de avocat, într-o societate democratică ce apără drepturile și libertățile omului. „Modul de intentare și desfășurare a acțiunilor intentate din partea autorităților naționale față de colegii avocați Veaceslav Țurcan şi Maxim Belinschi, trezește nedumerire și suspiciuni mai mult decât rezonabile că se atentează la independența garanțiilor profesiei de avocat, dar și a valorilor constituționale și echitabile pe care și le au ca sarcină autoritățile statului”, se menționează într-o declarație adoptată în cadrul Forumului Național al FAM. De asemenea, semnatarii declarației au solicitat autorităților „încetarea imediată a urmării penale ilegale a avocaților Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi, precum și a altor avocați care sunt supuși hărțuirii și intimidărilor în cauze penale și aducerea în fața justiției a funcționarilor responsabili pentru urmărirea penală ilegală a avocaților”. Totodată, ei cer respectarea recomandărilor celui mai recent Raport Special al ONU privind independența judecătorilor și avocaților, prezentate Adunării Generale a ONU, la 21 octombrie 2016, și anume:
  • Avocații nu trebuie să se identifice cu clienții lor, cu motivele clienților, ca urmare a exercitării de către avocați a funcțiilor lor profesionale.
  • Statele trebuie să asigure imunitatea de la răspunderea penală și civilă a avocaților, ca urmare a declarațiilor făcute de ei verbal sau scris, pe parcursul discursurilor corespunzătoare în fața instanțelor judiciare sau în faţa altor organe juridice sau administrative.
  • Statele urmează să înceteze practica impunității în cazurile de încălcare a principiilor de confidențialitate a comunicării dintre avocat și client și alte garanții.
  • Autoritățile statelor urmează să informeze asociațiile profesionale ale avocaților, în termeni restrânși despre toate cazurile de pornire a urmăririi penale în privința avocaților, precum și despre reținerea lor.
  • Statele urmează să implementeze cele mai moderne standarde, elaborate de către organele judiciare și cvasi-judiciare europene și internaționale, precum să asigure aplicarea garanțiilor și imunităților, prevăzute pentru reprezentanții legali, care nu sunt avocați, dar care acordă asistență juridică victimelor violărilor drepturilor omului și pe care îi reprezintă în organele internaționale.
  • Statelor le revine sarcina asigurării nivelului maxim de cercetare a acelor cazuri, când sunt cercetați penal avocații.
  • Judecătorii, procurorii și colaboratorii organelor de drept urmează să fie instruiți în privința garanțiilor și imunităților avocaților, stabilite prin norme juridice naționale și internaționale.
„Urmărirea absurdă a avocaților Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi, în virtutea exercitării atribuțiilor legitime profesionale, relatează despre situația reală a justiției în țară și despre atmosfera impunității în legătură cu persecutarea avocaților, care, în consecință, pune sub pericol instituția acordării asistenței juridice persoanelor. În condițiile unei eventuale creșteri continue a pericolului, lucrul avocaților drepturilor omului încetează să mai fie eficient și sigur, iar aceasta periclitează bunăstarea societății la general și funcționarea instituțiilor statului în baza principiilor supremației legii”, se menționează în declarația participanților la cel de-al doilea Forum Național al FAM. Documentul a fost expediat instituțiilor de drept din țară, misiunilor diplomatice şi organizaţiilor internaţionale. Amintim că cel de-al II-lea Forum Național al Femeilor Avocate din Republica Moldova s-a desfășurat pe data de 16 decembrie 2016.