Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a decis că cererea prin care șeful statului, Igor Dodon, este chemat în judecată de fostul președinte al României, Traian Băsescu, ține de competența Judecătoriei Chișinău. Avocatul reclamantului, Andrei Bivol, susține că va urma procedura, în pofida rezervelor pe care le are în privința independenței judecătorilor față de administrația prezidențială. Într-un comunicat de presă, semnat de acesta,  se menționează că CSJ recunoaște că este de competența sa examinarea legalității decretelor prezidenţiale cu caracter individual, însă interpretarea dată trimite cererea la Judecătoria Chișinău.
“Spre deosebire de judecătorii CSJ, ceilalți judecători sunt numiţi, confirmaţi pe viaţă şi demişi prin decretul Preşedintelui, ceea ce ridică probleme privind independența lor la examinarea legalității decretelor prezidențiale”, a precizat Andrei Bivol.
Tototdată, apărătorul a mai anunțat că astăzi a înregistrat o cerere la Președinție, prin care a solicitat revocarea decretului ca fiind ilegal. Prin urmare, șeful statului trebuie să vină cu un răspuns în termen de 30 de zile. Avocatul a mai spus că dacă răspunsul va fi unui negativ față de reclamant, atunci va depune cererea de contestare a decretului prezidențial la Judecătoria Chișinău. Amintim că în data de 26 ianuarie, Andrei Bivol a depus cererea de chemare în judecată la Curtea Supremă de Justiție. Apărătorul a declarat atunci că în pofida lipsei unui precedent, consideră că o instanţă independentă şi imparţială ar soluţiona litigiul în favoarea reclamantului. Tot atunci, consilierul pe probleme juridice al șefului statului, Maxim Lebedinschi, a menționat că Președinția așteaptă o citație de chemare în judecată, după care se va decide ce acțiuni vor fi întreprinse.