Guvernul stabilește noi limite pentru consumul de alcool de către șoferi. Regulamentul privind modul de testare alcoolscopică și examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate și naturii ei urmează să fie modificat și completat la următoarea ședință a Executivului. Astfel, limitele gradului minim a concentrației de alcool în sânge vor fi de la 0,3g/l la 0,5g/l. Totodată, gradul minim al concentrației de alcool în aerul expirat va fi de la 0,15 mg/l până la 0,3 mg/l. De asemenea, se va considera că are gradul avansat, concentrația de alcool care va fi de 0,5 g/l de sânge și de 0,3mg/l în aerul expirat. Potrivit Regulamentului în vigoare, sunt admise pentru conducătorii de vehicule, următoarele concentraţii maxime admisibile de alcool: în sânge – 0,3 g/l, iar în aerul expirat – 0,15 mg/l. Totodată, se atestă ca stare de ebrietate alcoolică:
  • cu grad minim – în caz de stabilire a concentraţiei de alcool de la 0,3 g/l până la 1,0 g/l în sânge şi de la 0,15 mg/l până la 0,5 mg/l în aerul expirat;
  • cu grad avansat – în caz de depăşire a concentraţiei de alcool de 1,0 g/l în sânge şi de 0,5 mg/l în aerul expirat.
Precizăm că, potrivit Codului contravenţional al Republicii Moldova, conducerea vehiculului de către o persoană care se află în stare de ebrietate produsă de alcool ce depăşeşte gradul maxim admisibil stabilit de lege, dacă fapta nu constituie infracţiune, se sancționează cu amendă de la 350 la 500 de unități convenționale, cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 2 la 3 ani.