Cumpărarea unei locuințe este una dintre cele mai importante achiziții făcute de-a lungul vieții. Pentru a face față acestei provocări și a minimaliza anumite riscuri în calitate de cumpărător, Vă încurajăm să țineți cont de anumite sfaturi. Deci, înainte de a lua decizia privind achiziționarea unui imobil, este recomandat să dați importanţă sporită următoarelor detalii de natură juridică:
  1. Verificați actele care conferă dreptul de proprietate asupra imobilului. Acestea pot fi: contractul de vânzare-cumpărare, contractul de donație, transmitere-primire a locuinței în proprietate privată (contractul de privatizare), hotărâre judecătorească, certificat de moștenitor legal sau testamentar etc.
  1. Verificați existența datoriilor la plățile comunale sau alte restanțe la bugetul de stat.
  1. Cereți extrasul din registrul bunurilor imobile de la Oficiul Teritorial Cadastral și verificați dacă nu există grevări din partea persoanelor fizice, persoanelor juridice, organelor de stat, bănci, instituţii financiare etc. Existența unui sechestru nu reprezintă în sine un motiv de a renunţa de la procurarea imobilului. Trebuie doar să fiți siguri despre posibilitățile anulării acestuia. Evitați procurarea imobilului care este implicat într-un litigiu.
  1. Clarificați dacă proprietarul este sau nu căsătorit. Or, conform legislației, unul dintre soţi nu poate, fără consimţământul expres al celuilalt, să înstrăineze casa sau apartamentul ori să limiteze prin acte juridice dreptul la locuinţă al celuilalt soţ. Atenționăm că în extras din registrul bunurilor imobile poate să nu figureze și numele soţiei sau soţului proprietarului. Deci, pentru a nu leza interesele unei persoane ce ar putea pretinde legitim la acest imobil ulterior, verificați acest aspect.
  1. Verificați dacă imobilul se vinde direct de către proprietar sau de un intermediar ce acționează prin procură. În cea de-a doua situație, verificați minuțios legalitatea procurii.
  1. Dacă până la încheierea contractului de vânzare-cumpărare a imobilului ați agreat cu vânzătorul achitarea unei arvune sau avans, trebuie să cunoașteți diferenţa dintre acestea. Conform legislaţiei, în cazul în care vânzătorul s-a răzgândit să vândă imobilul la achitarea arvunei eşti în drept să soliciți restituirea sumei duble, iar la achitarea avansului, doar suma avansului. În cazul în care v-ați răzgândit să procurați imobilul, arvuna sau avansul nu se restituie de către vânzător. Indiferent pentru ce acord optați, urmează a le întocmi în scris pentru a putea fi probate ulterior. Mai mult ca atât, conform legislației, înțelegerea cu privire la arvună trebuie să fie întocmită în scris, sub sancțiunea nulității absolute.
  1. Ultima etapă se finalizează cu încheierea contractului de vânzare-cumpărare a bunului imobil și autentificarea notarială cu înregistrarea dreptului de proprietate în registrul bunurilor imobile. Conform unui proiect de lege se propune ca autentificarea notarială să devină o procedură opțională și facultativă pentru tranzacțiile imobiliare. Iar funcțiile notarului să fie realizate de Agenția Relații Funciare și Cadastru. Până la aprobarea și intrarea în vigoare a proiectului de lege, notarul autentifică o tranzacție imobiliară.
  1. La această ultimă etapă atrageți atenția în special la condițiile de înstrăinare a bunului imobil cum ar fi: indicarea prețului de vânzare a imobilului, stabilirea modului și momentului de transmitere a banilor, indicarea termenelor de eliberare a imobilului, viciile ascunse, urmează a fi remediate de către vânzător. Puteți apela la operațiunea escrow în cazul în care nu doriți să transmiteți în numerar banii vânzătorului.
  1. La închirierea tranzacţiei de vânzare-cumpărare, conform legislaţiei în vigoare, cheltuielile notariale sunt suportate de către cumpărător.
  1. Nu comiteți greșeala de a vă eschiva de la indicarea prețului real de vânzare a imobilului, pentru a nu plăti impozitele necesare. Ori, riscului la care vă supuneți se poate releva în cazul rezilierii contractului, când cumpărătorul va primi doar suma eronată indicată în contract și nu cea reală transmisă.
Aspectele juridice menționate sunt de o importanță majoră, respectiv ar fi de dorit să vă adresați unui notar sau unui avocat specializat în tranzacții imobiliare pentru o consultație. Autor: Cristina Oglinda, avocat