Instanța de judecată nu este în drept să suspende sau să stopeze transmiterea registrelor deținătorilor de valori mobiliare către Depozitarul central. Prevederea este stipulată într-un proiect de modificare a legislației, care vizează Depozitarul central unic al valorilor mobiliare, aprobat, astăzi, în prima lectură de către Parlament. Astfel, în proiectul Legii cu privire la Depozitarul central unic al valorilor mobiliare  se precizează că deținător de valori mobiliare este persoana fizică sau juridică care deține valori mobiliare în baza dreptului de proprietate, care are calitatea de client al participantului sau al Depozitarului central și în numele căreia participantul sau Depozitarul central ține evidența acestor valori mobiliare în formă de înscriere în cont. De asemenea, în document se mai specifică că, în cazul în care la subscrierea acțiunilor emise de Depozitarul central, persoanele stabilite în lege solicită să subscrie cumulativ mai mult de 24% din acțiunile emise de Depozitarul central, cota acțiunilor subscrise va fi diminuată proporțional pentru fiecare subscriitor. Un alt amendament prevede că Guvernul și instituțiile subordonate acestuia vor asigura accesul gratuit al sistemului informațional al Depozitarului central la Registrul de stat al populației, Registrul de stat al unităților de drept, Registrul garanțiilor reale mobiliare și alte resurse informaționale de stat. O altă completare se referă la faptul că societățile de registru și emitenții care țin registrul deținătorilor de valori mobiliare de sine stătător sunt obligați să transmită Depozitarului central, registrele deținătorilor de valori mobiliare și documentația aferentă completă, inclusiv istoricul, în format electronic și pe suport de hârtie în:
  • 6 luni de la data intrării în vigoare a deciziei privind inițierea activității Depozitarului central, emise de Banca Națională a Moldovei-în cazul valorilor mobiliare ale entităților de interes public;
  • 12 luni de la data intrării în vigoare a deciziei privind inițierea activității Depozitarului central, emise de BNM-în cazul valorilor mobiliare ale entităților care nu sunt de interes public, admise spre tranzacționare pe piața reglementată sau în cadrul unui sistem multilateral de tranzacționare;
  • 24 de luni de la data intrării în vigoare a deciziei privind inițierea activității Depozitarului central-în cazul valorilor mobiliare emise de societățile pe acțiuni care nu sunt entități de interes public și care nu sunt admise spre tranzacționare pe piața reglementată sau în cadrul unui sistem multilateral de tranzacționare.
De asemenea, în lege va fi precizat că BNM este în drept să stabilească prin actele sale normative, un termen mai mare pentru transmiterea registrelor, dar nu mai mult de 24 de luni de la data expirării pentru fiecare termen menționat. Transmiterea registrelor deținătorilor de valori mobiliare se efectuează sub supravegherea Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Totodată, până la 31 mai 2017, CNPF împreună cu BNM aprobă procedura de verificare a registrelor deținătorilor de valori mobiliare. De asemenea, până la sfârșitul anului curent, vor verifica datele din registrele societăților de registru aferente instituțiilor financiare și societăților de asigurări. În proiectul aprobat se mai menționează că examinarea neconcordanțelor din registrul deținătorilor de valori mobiliare de către instanța de judecată nu împiedică transmiterea registrului în cauză către Depozitarul central. Lege cu privire la Depozitarul central unic al valorilor mobiliare a intrat în vigoare la începutul lunii octombrie a anului trecut.