Comercianții vor fi obligați ca mai mult de jumătate din produsele alimentare propuse spre vânzare să fie autohtone. Ministerul Economiei a prezentat, pentru consultări publice, modificarea Legii cu privire la comerțul interior. Astfel, pentru susținerea producătorilor autohtoni se propune stabilirea unei cote de raft, nu mai puțin de 50%, destinată expunerii și vânzării produselor locale, conform unei liste care va fi aprobată de Guvern. Potrivit autorilor, lista respectivă va include produsele alimentare fabricate în Republica Moldova, a căror volum de producere permite asigurarea continuității livrărilor în magazin și corespund parametrilor de calitate și inofensivitate a produselor. Lista va fi elaborată de Guvern în cel mult jumătate de an de la aprobarea acestui proiect de lege. Totodată, în document se precizează că relaţia contractuală dintre furnizorul şi comerciantul produselor alimentare se stabilește prin încheierea unui contract în scris, negociat în prealabil de către părţi, cu respectarea legislaţiei în vigoare. Clauzele prin care părţile se obligă reciproc, direct sau indirect, să cumpere sau să vândă produse/servicii de la sau către un terţ sunt nule. Preţul de vânzare oferit de furnizor în relaţia cu fiecare comerciant este negociabil. Mărimea reducerilor oferite comerciantului de către furnizor pentru vânzarea produselor alimentare se stabilește în felul următor:
  • pentru produsele alimentare, a căror dată limită de consum/data durabilității minimale este mai mică de  30 zile calendaristice, mărimea reducerilor comerciale nu poate depăși 5% din prețul de vânzare al furnizorului;
  • pentru produsele alimentare, a căror dată limită de consum/data durabilității minimale depășește 30 zile calendaristice, inclusiv băuturile alcoolice, mărimea reducerilor comerciale nu poate depăși 10% din prețul de vânzare al furnizorului.
Conform modificărilor propuse, nu pot fi acordate reduceri comerciale, sub sancțiunea nulității, pentru produsele social importante, conform listei aprobate de Guvern. Comerciantul, sub sancțiunea nulității, nu poate să condiţioneze furnizorul să nu vândă produsul şi altor comercianţi la un preţ mai mic decât cel la care îl vinde lui. Furnizorul, sub sancțiunea nulității, nu poate să condiţioneze comerciantul să păstreze un anumit preţ de raft. Alte prevederi se referă la încasarea plăților pentru produsele comercializate. Astfel, termenul de plată de către comerciant către furnizor pentru produsele alimentare contractate și livrate se stabilește prin negocieri în contract, dar nu poate fi mai mare de 60 de zile calendaristice de la data livrării produselor de către furnizor, decât cu anumite excepții. Astfel, în cazul produsele alimentare a căror dată limită de consum/data durabilității minimale este stabilit mai puțin de 7 zile, termenul de plată constituie nu mai mult de 7 zile calendaristice din momentul recepției produselor de către comerciant. Totodată, termenul de plată pentru produsele alimentare a căror dată limită de consum/data durabilității minimale este stabilit între 7 și 30 zile inclusiv, constituie 30 zile calendaristice din momentul recepției produselor de către comerciant. Furnizorul va elibera facturi fiscale separate pe categorii de produse alimentare. Prin amendamentele propuse, se interzice comerciantului să returneze furnizorului produsele alimentare care au fost achiziţionate cu respectarea cerinţelor cantitative şi calitative, conform contractelor, și a căror dată limită de consum/data durabilității minimale este mai mică de 180 zile. Comerciantul este obligat să lichideze (să distrugă) produsele alimentare a căror valabilitate a expirat. Totodată, părțile pot prevedea în contracte condiții ce țin de returul produselor alimentare conforme normelor siguranței alimentare și a căror dată limită de consum/data durabilității minimale depășește 180 de zile inclusiv, cu condiția că până la data respectivă a rămas nu mai puțin de 1/3 din acest termen. Ministerul mai propune completarea Codului contravențional. Astfel, pentru încălcarea prevederilor propuse vor putea fi aplicate amenzi de până la 20 de mii de lei.