Parlamentarii nu renunță la ideea de a deveni avocați ”mai simplu”. De această dată, deputații din PLDM au înregistrat, în Parlament, un nou proiect de modificare a Legii cu privire la avocatură. Documentul prevede ca toate persoanele, care au o vechime în muncă de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, să parcurgă o procedură simplificată de accedere în profesia de avocat. Acestea ar putea ajunge avocați fără a realiza stagiul profesional de 18 luni, însă vor trebui să susțină obligatoriu examenul de calificare. Conform proiectului, vor fi scutite de efectuarea stagiului  profesional persoanele care deţin titlul de doctor, precum şi cele care au cel puţin 10 ani vechime în muncă în domeniul dreptului dacă, în termen de 6 luni după demisia din funcţiile anterioare, au depus cerere de admitere la examenul de calificare în profesia de avocat. Autorii susțin că este discriminatoriu faptul că persoana, care deține titlul de doctor în drept, să obțină în mod automat licența de avocat, iar persoanele care posedă o experință bogată în domeniul dreptului (de exemplu, grefieri, asistenți judiciari, juriști, funcționari publici sau parlamentari etc.) să fie nevoiți să treacă toate etapele accederii în profesia de avocat. Potrivit modificărilor propuse, persoana care are licența în drept și care dorește să profeseze avocatura va avea trei modalități alternative de accedere în profesia de avocat:
  • va efectua stagiul profesional de 18 luni;
  • va lucra în domeniul dreptului cel puțin 10 ani;
  • va obține titlul de doctor în drept.
În toate cazurile, însă, candidatul va trebui să susțină un examen de calificare în format electronic, pentru a accede în profesia de avocat. Deputații mai propun ca examenul de admitere la stagiu, precum și examenul de calificare să fie în format electronic. Conform altei modificări propuse, profesia de avocat este incompatibilă cu activitatea de executor judecătoresc. Totodată, prin derogare de la prevederile legii se propune ca profesia de avocat să fie compatibilă:
  • cu exercitarea funcțiilor legate de activitatea ştiinţifică, didactică, de creaţie;
  • cu exercitarea activităţilor sau funcțiilor remunerate în cadrul consiliilor de administraţie ale persoanelor juridice de drept privat sau public;
  • cu calitatea de mediator, traducător/interpret autorizat, arbitru al judecăţii arbitrale (arbitrajului), administrator/lichidator autorizat, mandatar autorizat în proprietatea intelectuală, membru ales în organele de autoadministrare ale avocaţilor, membru nepermanent al Comisiei Electorale Centrale, precum şi cu calitatea de consilier în consiliul local de nivelul I şi II.
Amintim că, la sfârșitul anului trecut, un grup de deputați - Petru Cosoi, Constantin Țuțu, Anatolie Zagorodnâi, Corneliu Dudnic, Vasile Bolea, Ștefan Creangă, Nae Simion Pleșca, Corneliu Padnevici, Anghel Agache, Demian Casian și Alla Dolință - au înregistrat un proiect de lege care prevedea ca foștii și actualii parlamentari, care au cel puțin 10 ani vechime de activitatea în domeniul dreptului, să aibă posibilitatea să obțină licența de avocat fără să susțină examenul. Proiectul de lege a stârnit nemulțumirea avocaților. Apărătorii au anunțat că ar putea intra în grevă. Ei susțin că nu este suficient să cunoști doar legislația pentru a fi avocat. Proiectului de lege mai propunea modificarea listei activităților incompatibile cu profesia de avocat. Astfel, activitatea de avocat era incompatibilă cu oricare funcție publică sau de demnitate publică retribuită, dacă prin legea specială nu este prevăzut altfel, cu activitatea de notar sau activitatea de executor judecătoresc. Documentul a stârnit nemulțumirea avocaților. La fel, ministrul Justiției și șeful statului au declarat că nu vor susține proiectul de modificare a Legii avocaturii. Ulterior, deputații au anunțat că renunță la proiect și l-au retras din Parlament.