Deși criza bancară din 2014-2015 a scos la iveală modul fraudulos în care activau unele bănci, mecanismul de sancționare, la acel moment, s-a dovedit incapabil pentru a descuraja implicarea unor persoane în activități extrem de riscante și, în final, pentru a evita fraudele comise. Pe lângă nivelul redus al sancțiunilor, pârghiile de intervenție și capacitatea de aplicare a amenzilor au fost limitate semnificativ de cadrul legal impropriu ce permitea anularea deciziilor Băncii Naționale (BNM) de către alte instituții ale statului. Într-un studiu realizat de Expert-Grup se menționează că, chiar dacă în ultima perioadă legislația a fost modificată, pedepsele prevăzute pentru bancheri nu sunt suficient de dure. Potrivit experților, aprobarea proiectului de lege privind activitatea băncilor și a societăților de investiții va duce la înăsprirea sancțiunilor. În prezent, documentul este supus consultărilor publice. Experții au analizat cele trei legi de bază care reglementează domeniul bancar: Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei – Legea care reglementează activitatea BNM. Legea nu prezintă expres care sunt sancțiunile și măsurile ce pot fi aplicate, aceasta făcând trimitere la sancțiunile și măsurile de remediere specificate în Legea instituțiilor financiare. Totuși, legea descrie condițiile de aplicare a sacțiunilor, persoanele care le pot aplica, termenii de prescrie a acestora etc. Legea cu privire la instituțiile financiare este actul de bază al activității bancare autohtone. Aceasta conține informații detaliate referitor la sancțiunile și măsurile ce pot fi aplicate asupra băncilor comerciale, asupra persoanelor cu funcții de conducere (administratori) sau deținătorilor direcți și indirecți de acțiuni în cadrul băncilor. De asemenea, amendamentele efectuate pe parcursul anului 2016 au modificat semnificativ nivelul sancțiunilor financiare existente până la acel moment și au inclus sancțiuni aplicabile și acționarilor. Astfel, sancțiunile financiare au crescut de circa 10 ori în felul următor:
  • amenda aplicabilă băncii - de la maxim 0,5% din valoarea capitalului până la maxim 5%;
  • amendă aplicabilă administratorilor - de la maxim 10 salarii medii pe activități financiare la maxim 100 salarii ale acestuia pentru ultimul an de activitate;
  • deținătorilor direcți și indirecți de cote de participare în capitalul social al băncii până la 100% din mărimea cotei de participare în capitalul social al băncii calculată la valoarea nominală.
Legea cu privire la redresarea și rezoluția băncilor – instrumentul de menținere a stabilității financiare. Legea creează cadrul legal necesar de intervenție în cadrul unei bănci comerciale atunci când activitatea acesteia ține să se deterioreze. Totodată, legea acordă dreptul BNM de aplicare a unor sancțiuni și unor măsuri de remediere. Sancțiunile pot fi sub forma unui avertisment scris, avertisment public, amendă aplicabilă băncilor de până la 10% din valoarea totală anuală netă a cifrei de afaceri, amendă aplicabilă persoanelor fizice de până la 1 milion de lei sau amendă de până la valoarea dublă a beneficiului obținut în urma săvârșirii faptei. Proiectul de lege privind activitatea băncilor și a societăților de investiții. BNM a elaborat un proiect de lege care, odată adoptat, va înlocui Legea instituțiilor financiare. Astfel, proiectul prevede modificări în ceea ce privește nivelul sancțiunilor aplicabile băncilor, administratorilor sau altor persoane cu funcții cheie, extinderea și ajustarea acestora la cadrul european. Textul inițial prevede completarea sancțiunilor cu cele prevăzute de Directiva UE, și anume:
  • amendă băncii de până la 10% din valoarea totală netă a cifrei de afaceri realizată în exercițiul financiar precedent sau amendă egală cu până la valoarea dublă a beneficiului obținut, dacă acesta poate fi determinat;
  • amendă aplicabilă persoanei fizice, de la 5.000 lei până la 100 de milioane de lei.
Nivelul sancțiuni aplicabile Conform unor studii, începând cu anul 2008, an considerat declanșator al crizei financiare mondiale, la nivel global băncile au fost supuse unor sancțiuni și penalități financiare de aproximativ 321 miliarde dolari, marea majoritate fiind aplicate de autoritățile de supraveghere din SUA. Doar în anul 2016 băncile au achitat penalități de 42 miliarde de dolari, în creștere cu 68% față de anul trecut. O bună parte din acestea au fost un răspuns al autorităților la comportamentul anterior al acestora. Totodată, bilanțurile băncilor europene continuă să se micșoreze, iar absorbția sancțiunilor duce la creșterea cheltuielilor și implicit a profitului. Potrivit Expert-Grup, nu putem spune acelați lucru și despre sectorul bancar național, care în pofida unei crize majore și a unor fraude de proporții și-a continuat trendul crescător de obținere a profitului.