Guvernul va aloca, din fondul de rezervă, 50 de mii de dolari pentru plata onorariilor Companiei franceze de avocatură ”DLA Piper France LLP” şi Biroului asociat de avocaţi ”ACI Partners”. Banii vor fi alocaţi pentru reprezentarea intereselor Republicii Moldova în faţa Curţii de Casaţie din Paris, la examinarea recursului înantat de Compania Komstroy, succesoarea de drept a Energoalians, împotriva deciziei Curţii de Apel Paris, din  12 aprilie 2016. Potrivit proiectului de hotărâre de Guvern, suma de 50 de mii de dolari include onorariile avocaţilor DLA Piper France LLP şi avocatei Claire Le Bret-Desaché pentru serviciile de reprezentare a statului în procesul de examinarea a cererii de recurs depusă de Komstroy, în faţa Curţii de Casaţie din Paris. Banii vor fi alocaţi inclusiv pentru:
  • analiza înscrisurilor şi argumentelor prezentate de Komstroy;
  • elaborarea, depunerea şi susţinerea cererilor, demersurilor, referinţei şi altor acte în cadrul procedurii de examinare a cererii de recurs depuse.
Conform proiectului, suma onorariului se referă la procesul de examinare de către Curtea de Casaţie din Paris şi nu include onorariul şi cheltuielile de reprezentare a statului în alte proceduri judiciare, derulate ca urmare a anulării de către Curtea de Casaţie a deciziei recurate a Curţii de Apel din 12 aprilie 2016 şi trimiterii cauzei spre rejudecare la una din curţile de apel din Franţa. Avocații ACI Partners în colaborare cu cei de la DLA Piper France LLP au câștigat procesul la Curtea de Apel din Paris la data de 12 aprilie 2016, fiind admisă cererea de apel depusă de Ministerul Justiției, prin care a fost anulată sentința arbitrală adoptată pe 25 octombrie 2013 și contestată de autoritățile din țara noastră. În data de 25 octombrie 2013, un tribuna de arbitraj ad-hoc a decis că Republica Moldova urmează să achite firmei Energoalians despăgubiri de circa 47 de milioane de dolari. Inițial, pretențiile Energoalians au fost față de întreprinderile de stat Moldtranselectro şi Moldelectrica, privind plata unei datorii de 22 de milioane de dolari, acumulată în perioada 1999-2000, când întreprinderea ucraineană a livrat curent electric pe piaţa din Republica Moldova. Conform deciziei finale din 12 aprilie 2016, s-a constatat că tribunalul de arbitraj ad-hoc, convocat anterior de Energoalians în capitala franceză, nu era competent să adopte sentinţa în cauză, iar la soluționarea litigiului s-au comis încălcări grave. Litigiul cu firma ucraineană Energoalians datează încă din 2010, iar țara noastră risca să piardă sute de milioane de lei.