De câte ori v-aţi întrebat dacă ceea ce discutaţi sau ce trimiteţi prin internet rămâne doar între persoanele implicate în discuţie sau care primesc informaţia trimisă? Comunicaţiile online pot fi interceptate, iar cel mai simplu este atunci când folosiţi un wi-fi public fără parole. Oricine care se află în raza semnalului şi are un computer echipat special, poate intercepta transmisia. Chiar dacă serviciul de wi-fi este parolat, atunci când parola este relativ publică (cazul hotelurilor, restaurantelor etc.), pentru atacator este aproape la fel de ușor. Și chiar dacă nu e publică, ea poate fi furată sau spartă. La fel, chiar dacă sistemul este securizat la atacuri din exterior, furnizorul serviciului wi-fi are acces la conținutul care îl tranzitează. Dacă proprietarul wi-fi-ului este de încredere, furnizorul de servicii de internet are oricum acces la date. Chiar și atunci când furnizorul îți protejează datele, ele tot pot fi furate – de actori privaţi sau statali. Mulţi dintre cei care vor să aibă protecţie în timpul navigării pe internet folosesc un VPN - Virtual Private Network, un serviciu care asigură securitatea conexiunii internet. Cum funcționează un VPN? Atunci când se utilizează un serviciu VPN, accesul se face prin intermediul unui IP aflat la distanță, legat printr-o conexiune securizată de computer sau de telefon. Site-urile pe care le accesaţi văd doar IP-ul VPN-urilor, iar orice intermediar vede cel mult un flux de date criptate. Aproape același rezultat poate fi obţinut dacă conectarea la site-uri se face prin SSL (domeniul are https:// în față în loc de http://). Totuşi, un VPN nu asigură anonimatul deplin – pentru asta este mai indicat browserul Tor, respectiv sistemul de operare TAILS. De asemenea, VPN-ul reduce substanțial viteza de conectare – cu până la 50% sau chiar mai mult. De ce aţi dori să folosiţi un VPN?
  • Vreţi să păstraţi confidențialitatea asupra datelor pe care le trimiteţi și primiţi pe internet. Dacă lucraţi cu informații sensibile VPN-ul este practic indispensabil. Avantajul este că îl puteţi porni sau opri după necesitate sau puteţi folosi alternativ mai multe VPN-uri separate.
  • Vreți să folosiţi serviciile restricționate geografic. De exemplu, prin VPN, puteţi accesa Facebook, dacă vă aflaţi în China. Reţeaua de socializare nu poate fi accesată prin reţelele de internet chineze.
  • Vreţi să ocoliţi restricţiile de acces impuse de angajator. Unele companii sau instituții de stat au restricții – mai mult sau mai puțin rezonabile – referitor la conținutul care poate fi accesat. La fel, angajații pot avea motive mai mult sau mai puțin rezonabile să prefere să ocolească aceste restricții.
Sursa: riscograma.ro