Elaborarea unei strategii naționale pentru dezvoltarea rețelei de para-juriști, recunoașterea statutului de para-jurist ca profesie oficială în Republica Moldova, asigurarea instruirilor inițiale și continue a para-juriștilor, stabilirea unui mecanism transparent și sustenabil privind remunerarea para-juriștilor – sunt câteva dintre acțiunile recomandate pentru consolidarea sistemului de asistență juridică primară garantată de stat acordată de para-juriști. Recomandările sunt argumentate în cadrul unei Foi de parcurs, elaborate de echipa Biroului asociat de avocați ”Efrim, Roșca și Asociații”, la inițiativa Fundației Soros-Moldova. Potrivit autorilor, acest document a scos în evidență problemele de sistem, precum și lacunele în legislație cu referire la activitatea para-juriștilor. ”Ceea ce ne-am propus ca autori ai studiului a fost de a scana dacă actualul sistem răspunde la necesitățile de abilitare juridică a populației, în special a celor mai vulnerabile grupuri sociale. Totodată, am încercat să identificăm direcțiile majore de intervenție în vedea îmbunătățirii sistemului de acordare a serviciilor juridice primare garantate de stat și să stabilim pași concreți pentru consolidarea statutului para-juriștilor”, a subliniat Oleg Efrim, managing partner, BAA ”Efrim, Roșca și Asociații”. Pe parcursul cercetărilor efectuate, au fost identificate trei opțiuni posibile de actualizare a conceptului rețelei de para-juriști prin:
  • transformarea para-juriștilor într-o profesie liberală, similar avocaților, mediatorilor sau notarilor;
  • instituirea funcției de para-jurist în statele de personal ale oficiilor teritoriale ale Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (CNAJGS);
  • menținerea para-juriștilor în calitate de profesioniști contractați de oficiile teritoriale ale CNAJGS, cu revizuirea parțială a modului de organizare a profesiei.
În urma analizei, autorii au constatat că soluția optimă este menținerea para-juriștilor în calitate de profesioniști contractați de oficiile teritoriale ale CNAJGS. Totuși, consolidarea statutului și dezvoltarea rețelei de para-juriști, poate fi realizată, în acest format, doar după anumite modificări de ordin normativ, material și organizațional. Această soluție e cea mai potrivită din cel puțin două motive – eficiența financiară, inclusiv pentru sistemul bugetar al statului, și eficiența funcțională. Pentru consolidarea statutului și rolului para-juristului, experții au recomandat și asocierea profesională a acestora, prin înregistrarea unei asociații obștești. Referindu-se la importanța activității para-juriștilor în sistemul de asistență juridică garantată de stat din Republica, Lilian Darii, directorul executiv al Consiliului Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat a precizat că acordarea asistenței juridice primare prin intermediul para-juriștilor cu certitudine dă un plus de valoare sistemului național de asistență juridică garantată de stat, făcându-l mai divers și mai complet în ceea ce privește facilitarea accesului la justiție. ”Continui să cred că, am pășit cu dreptul, atunci când s-a decis instituționalizarea rețelei de para-juriști în localitățile rurale și urbane în vederea acordării asistenței juridice primare. Deși, conceptul de para-jurist pare a fi unul simplist, în realitate, impactul activității para-juriștilor este mult mai mare și divers. Urmează să consolidăm și să dezvoltăm capacitățile acestui instrument important de abilitare juridică a populației”, a afirmat Lilian Darii. Crearea și dezvoltarea rețelei de para-juriști este susținută de Fundația Soros-Moldova din 2010. ”Credem că abilitarea juridică a populației, în special a celei defavorizate, trebuie să fie un proces continuu, care să nu depindă de lacunele sau interpretările legislative. În același timp, trebuie să avem o claritate în ceea ce privește pregătirea profesională, certificarea, angajarea, evaluarea periodică și interacțiunea dintre autoritățile publice și sectorul neguvernamental. Astfel, pasul firesc după elaborarea Foii de Parcurs este crearea unui grup de lucru, pentru a finaliza procesul de instituționalizare a profesiei de para-jurist”, a concluzionat Victor Munteanu, directorul Departamentului Justiție și Drepturile Omului din cadrul Fundației Soros-Moldova. Rețeaua de para-juriști a fost creată în anul 2010. În ultimii șapte ani, mii de oameni au reușit cu ajutorul para-juriștilor să-și rezolve problemele de ordin juridic cu care s-au confruntat, fie că a fost vorba de moștenire, divorț, asistență socială sau dreptul la proprietate. Astăzi, rețeaua numără în jur de 40 de para-juriști comunitari din diferite zone rurale ale ţării. Pentru mai multe informații despre serviciile para-juriștilor comunitari, puteți afla pe www.parajurist.md.