Interesele consumatorilor din Republica Moldova vor fi protejate pe plan internațional. Legea privind protecția consumatorilor ar putea fi completată cu ”Capitolul VII1 - Cooperarea transfrontalieră privind încălcările transfrontaliere în domeniul protecției consumatorilor”. Potrivit autorilor inițiativei, astfel vor fi eliminate barierele din calea cooperării transfrontaliere între autorităților publice însărcinate cu aplicarea legislației pentru a permite identificarea, anchetarea, întreruperea sau interzicerea situațiilor de încălcare a legislației, în scopul asigurării unei bune funcționări a pieței interne. Conform amendamentelor propuse, urmează să fie creată rețeaua de cooperare în domeniul protecției consumatorilor. Agenția pentru Protecția Consumatorilor este desemnată ca birou unic de legătură responsabil de coordonarea aplicării capitolului privind cooperarea în materie de protecție a consumatorului. Astfel, prin intermediul său, în cazul în care există motive întemeiate să se bănuiască o încălcare, autorităţile competente în domeniul cooperării privind încălcările transfrontaliere vor avea următoarele drepturi:
  • de acces la orice document pertinent, sub orice formă, care are legătură cu încălcarea transfrontalieră;
  • să ceară oricărei persoane să comunice informații utile legate de încălcarea transfrontalieră;
  • să efectueze inspecțiile necesare la locul faptei;
  • să ceară în scris vânzătorului sau furnizorului în cauză să înceteze încălcarea transfrontalieră;
  • să obțină de la vânzătorul sau furnizorul responsabil de încălcarea transfrontalieră angajamentul de a pune capăt încălcării și, după caz, să facă acest angajament public;
  • să ceară încetarea sau interzicerea oricărei încălcări transfrontaliere și, după caz, să facă publice deciziile care decurg din aceasta;
  • să ceară părții care a pierdut cauza să despăgubească statul sau beneficiarul desemnat sau prevăzut de legislația internă, în caz de neexecutare a deciziei.
Proiectul de lege mai prevede că, la cererea unei autorității solicitante, autoritatea solicitată ia toate măsurile executorii necesare pentru a pune capăt sau a interzice, fără întârziere, încălcarea transfrontalieră. Totodată, aceasta  stabilește, după caz, cu ajutorul altor autorități publice, măsurile care trebuie luate pentru a pune capăt sau a interzice încălcarea transfrontalieră în mod proporțional, rațional și eficient. Cele două autorități se pot consulta la adoptarea măsurilor executorii.