O firmă de construcții se judecă cu Serviciul Fiscal de Stat. Și asta pentru că, atunci când au demolat Stadionul Republican, statul nu a achitat pentru lucrările efectuate. Banii au fost recuperați prin instanță. Însă, între timp, Fiscul a aplicat penalități companiei de construcții pentru neachitarea obligațiilor fiscale, în perioda cât statul nu și-a onorat obligațiile pentru lucrările de demolare. Prin urmare, firma de construcții s-a adresat în instanță și a solicitat anularea penalităților, care, în opinia reclamantei, au fost stabilite ilegal. În perioada iulie-august 2007, firma Basconslux a executat lucrări în valoare totală de peste 8 milioane de lei pentru demolarea Stadionului Republican, lucrări finanţate din bugetul public. Autoritățile publice s-au eschivat de la executarea benevolă privind achitarea datoriei existente. Pentru a-și recupera banii, firma s-a adresat cu o cerere de chemare în judecată. Atunci, instanța de fond a decis să fie încasați, din bugetul de stat, peste 8 milioane de lei pentru lucrări și peste 6 milioane, dobândă de întârziere. Hotărârea primei instanţe a fost menţinută prin decizia Curţii Supreme de Justiţie. În motivarea acțiunii împotriva Serviciului Fiscal de Stat, reclamanta a menționat că a expediat o cerere prealabilă către Fisc, prin care a solicitat anularea penalităţilor calculate ilegal. Cererea a fost respinsă de către pârât. Firma susține că, începând cu perioada 2008, au fost calculate penalităţi de întârziere la achitarea plăţilor fiscale. Penalitățile au fost din cauza neachitării lucrărilor de către Ministerului Finanţelor. Acest fapt a dus la întârzierea achitării plăţilor de bază faţă de Serviciul Fiscal de Stat. Compania de construcții a depus și o cerere suplimentară potrivit căreia, începând cu anul 2014, majorarea de întârziere se calculează în mod electronic fară a fi emisă vreo decizie. Respectiv, mărimea penalităţii pentru care solicită anularea nu o cunoaşte, deoarece nu există niciun act emis de pârât care ar stabili cuantumul acestor penalităţi. Cererea de chemare în judecată, depusă de Basconslux, a fost respinsă de instanța de fond. Firma a depus apel, care a fost respins, deoarece nu a prezentat probe ce ar justifica faptul că obligaţiile sale fiscale de achitare a majorărilor de întârziere faţă de pârât au fost stinse. La fel, Curtea de Apel a constatat că firma de construcții are o datorie către bugetul public în mărime de 2,3 milioane de lei. Ulterior, prin decizia Fiscului a fost aplicat incaso pe contul bancar al companiei Basconslux, prin care au fost ridicate următoarele sume:
  • peste 500 de mii de lei - majorări de întârziere pentru neachitare în termen a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală;
  • peste 1,1 milioane de lei - majorare de întârziere (penalitatea) calculată pentru neachitarea în termen de către angajator a contribuţiilor de asigurări sociale;
  • peste 400 de mii de lei - majorare de întârziere (penalitatea) calculată pentru neachitarea în termen contribuţiilor individuale de asigurări sociale de stat obligatorii.
Compania a depus recurs, solicitând casarea decizia Curții de Apel. Curtea Supremă de Justiție a admis recursul, a casat decizia instanței de apel și a remis cauza spre rejudecare, într-un alt complet de judecată.