Contestațiile în achiziții publice nu sunt examinate, de mai bine de un an. Și asta pentru că, după reformarea sistemului de achiziții publice, trebuia să apară o nouă autoritate de soluționare a contestațiilor. Deocamdată, însă, nu a fost creată Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC). Astfel, unica posibilitate de soluționare a contestațiilor rămân instanțele de judecată. Anual, sunt contestate circa 7-8% din toate procedurile de achiziții publice. Noua Agenție trebuia să devină funcțională de la 1 ianuarie 2017. Instituția responsabilă de finalizarea procesului este Comisia parlamentară economie, buget și finanțe. Aceasta trebuia să selecteze consilierii ANSC și să-i propună Parlametului spre aprobare. Procesul este însă tărăgănat. Potrivit unei analize a Expert-Grup, tărăgănarea procesului de instituire a ANSC generează mai multe riscuri pentru sistemul de achiziții publice. Printre acestea:
  • Subminarea încrederii agenților economici în imparțialitate ANSC. Tărăgănarea procesului de creare a instituției respective generează suspiciuni în mediul de afaceri privind interesele ascunse ale persoanelor responsabile de selectarea consilierilor. Astfel, toate eforturile de a atrage actori adiționali în achizițiile publice și de a mări competiția vor fi inutile.
  • Riscuri mai mari de corupție în achizițiile publice pe parcursul ultimului an. Riscurile de corupție sau de alte scheme de mimare a procesului de competiție în achizițiile publice sunt legate de faptul că majoritatea agenților economici defavorizați pe parcursul ultimului an, cel mai probabil, nu au dorit să meargă în instanțele de judecată. Această ezitare de a contesta deciziile autorităților contractante în judecată ține de complexitatea și durata proceselor judiciare. În aceste circumstanțe, mulți potențiali competitori cel mai probabil au refuzat să participe la achiziții publice sau să conteste deciziile incorecte.
  • Fragilitatea succeselor atinse în procesul de reformare a sistemului de achiziții publice. Până la momentul actual s-au depus eforturi pentru modernizarea cadrului de achiziții publice, ultima inițiativă fiind modernizarea sistemului electronic de achiziții publice. Progresele date depind, însă, de un element-cheie al sistemului - o autoritate de soluționare a contestațiilor funcțională și independentă, deoarece eforturile de a mări transparența și eficiența sistemului de achiziții nu sunt complete fără un mecanism veritabil de contestare.