De astăzi, 29 mai, deponenții Băncii de Economii își pot ridica banii. Ministerul Finanțelor a anunțat că a inițiat plata sumelor indexate pentru persoanele care au depus cereri de înregistrare până la sfârșitul lunii aprilie. Astfel, își pot ridica banii deponenții născuți până în anul 1991 inclusiv – sumele indexate aferente primei etape și cei născuți până în anul 1936 inclusiv- sumele indexate pentru etapa a doua. Banii pot fi ridicaţi la orice oficiu/agenţie a Poştei Moldovei. Pentru a profita de indexare, beneficiarul, reprezentantul sau moştenitorul se va prezenta cu actul de identitate. Moştenitorul va prezenta suplimentar certificatul de deces şi copia certificatului de moştenitor, autentificată notarial (în cazul lipsei dispoziţiei testamentare), iar reprezentantul - procura, întocmită în modul stabilit de legislaţie. Deponenţii născuţi până în anul 1991 inclusiv, care nu au depus până în prezent cererile pentru indexare, pot face acest lucru la orice oficiu/agenţie a Poştei Moldovei, având actul de identitate şi libretele de economii ale conturilor deschise până în data de 1 ianuarie 1992. În bugetul de stat pentru anul curent sunt prevăzute circa 40 de milioane de lei pentru compensarea pierderilor la depunerile băneşti ale cetăţenilor la BEM. Amintim că, în data de 24 mai, Guvernul a aprobat un document în care se menționează că se indexează depunerile cetăţenilor Republicii Moldova în Banca de Economii, atât cele în vigoare, cât şi cele reînnoite la data de 29 iulie 1994, luându-se ca bază soldul acestora, conform situaţiei din 2 ianuarie 1992:
  • în raport de 1 rublă : 1 leu, la prima mie de ruble a soldului cumulativ din toate conturile deţinute de o persoană fizică (deponent);
  • în raport de 2,5 ruble : 1 leu, la soldul ce depăşeşte prima mie de ruble pentru o persoană fizică (deponent).
Indexarea sumelor şi plata sumelor indexate se efectuează, la solicitarea depunătorilor în etape, prioritar la prima mie de ruble, apoi pentru soldul ce depăşeşte prima mie de ruble, în funcţie de anul naşterii depunătorului. În caz de deces al depunătorului, moştenitorilor lui legali li se plăteşte soldul neachitat al sumelor indexate. Plata sumelor indexate a început în anul 2003, iar din mijloacele bugetului de stat au fost achitate beneficiarilor de indexare aproape 700 de milioane de lei.