Uniunea Avocaților (UAM) solicită Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) să identifice și să prezinte soluții privind asigurarea avocaților cu toate tipurile de prestații de asigurări sociale de stat. Într-o scrisoare expediată către CNAS se menționează că, în prezent, avocații fac parte din categoria de plătitori și de asigurați care achită contribuția de asigurări sociale de stat obligatorii în sumă fixă stabilită prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Astfel, aceștia vor beneficia, ulterior, doar de pensie minimă pentru limită de vârstă și de ajutor de deces. Pornind de la faptul că potrivit Legii cu privire la avocatură, profesia de avocat este incompatibilă cu:
  • oricare funcție retribuită, cu excepția funcțiilor legate de activitatea științifică și didactică, precum și de activitatea în calitate de arbitru al judecății arbitrale (arbitrajului);
  • activitatea de întreprinzător;
  • activitatea de notar;
  • alte activități ce lezează demnitatea și independența profesiei de avocat sau bunele moravuri.
Majoritatea apărătorilor practică doar activitatea profesională de avocat și nu pot fi angajați, respectiv, nu pot trece în altă categorie de persoane asigurate. Dar, unii avocați sunt dispuși să achite personal și benevol contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru a beneficia de toate tipurile de prestații de asigurări sociale de stat. În scrisoare se mai menționează, de asemenea, că avocatele vor să beneficieze de indemnizația de maternitate.