Veste bună pentru importatorii de maşini. Proiectul prin care se propune o soluţie pentru dealerii de autoturisme, care fac teste, va fi propus spre examinare la una din următoarele şedinte ale Cabinetului de miniştri. Informaţia a fost confirmată, pentru BizLaw, de către reprezentanţii Întreprinderii Registru. Prin urmare, mașinile cu care se vor face probe vor putea fi înmatriculate. Întreprinderea Registru va face înmatricularea provizorie, prin atribuirea unui număr special. De un an, dealerii nu mai pot scoate mașinile din salon pentru test drive, deoarece Registru nu mai eliberează numere de tranzit. Prin urmare, cei care se aventurează să testeze o mașină, riscă să rămână fără permis de conducere. În documentul elaborat de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, se propune ca certificatul de înmatriculare provizorie pentru probe să se acorde pentru autoturismele care vor fi destinate comercializării. Astfel, se va putea face test drive-ul la solicitarea clienților. Certificatul de înmatriculare provizorie pentru probe va fi valabil timp de un an de la data eliberării, doar pentru teritoriul Republicii Moldova. Agentul economic va primi certificatul de înmatriculare, dacă acesta va depune un set de acte. Şi anume:
  • cererea solicitantului;
  • copii de pe actul constitutiv al societății din care să rezulte ca obiect de activitate comercializarea vehiculelor rutiere;
  • copii de pe actele care atestă deținerea unui spațiu special amenajat pentru expunerea vehiculelor supuse vânzării;
  • copia documentului vamal care atestă importul vehiculului;
  • copii de pe documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, după caz;
  • dovada achitării tarifelor stabilite de autoritatea competentă pentru serviciile prestate.
În proiect se menționează că dealerii care vor deține certificate de înmatriculare provizorie pentru probe vor completa, în momentul în care vor scoate o mașină pentru test drive, o anexă în care să fie incluse datele de indentificare a mașinii: categoria, marca, modelul, greutatea totală, culoarea, numărul de identificare, precum și datele de identificare a persoanei care va conduce mașina. La fel, agenții economici vor trebui să prezinte poliției identificarea operativă a mașinilor care vor circula cu numere de probă.