Avocații Baroului Chișinău avertizează că vor intra în grevă generală în semn de protest față de aplicarea excesivă a aresturilor și aresturilor la domiciliu. Într-un comunicat de presă al Baroului Chișinău, se menționează că avocații sunt îngrijorați în privința situației ce ține de aplicarea execesivă de către instanțele judecătorești a măsurilor de arest și arest la domiciliu. În acest sens, majoritatea absolută a avocaților Baroului Chișinau a decis să înainteze un ultimatum Consiliului Superior al Magistraturii, președintelui Curții Supreme de Justiție și președintelui Curții de Apel Chișinău, ca să fie revizuită această practică în sensul diminuării aplicării măsurilor excepționale. În comunicatul de presă se mai spune că Republica Moldova și-a asumat obligația de a garanta și respecta inviolabilitatea libertatății individuale și siguranței persoanei odată cu semnarea Convenției europene a drepturilor omului. Curtea europeană a drepturilor omului a emis multiple hotărâri împotriva țării noastre, în care au fost găsite violări ale dreptului la libertate și la siguranță din cauza aplicării de către instanțele naționale a măsurii preventive sub formă de arest sau arest la domiciliu. Caracterul excepțional al acestor măsuri a fost stabilit și de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, reconfirmat de către Plenul Curții Supreme de Justiție din Republica Moldova. În pofida obligațiilor convenționale, constituționale și legale ce revin instanțelor de judecată, avocații Baroului Chișinău au constatat că judecătorii Curții de Apel Chișinău, care trebuie să verifice legalitatea aplicării măsurilor preventive excepționale sub formă de arest sau arest la domiciliu, resping recursurile avocaților și admit recursurile procurorilor împotriva încheierilor judecătorilor de instrucție. Baroul Chișinău precizează că în acest fel se creează impresia că rolul avocatului, în asemenea procese, se reduce la simpla prezență a apărătorilor, pentru a crea aparența unui proces echitabil. În aceste condiții, avocații Baroului Chișinău au înaintat astăzi un ultimatum Consiliului Superior al Magistraturii, președintelui Curții Supreme de Justiție și președintelui Curții de Apel Chișinău prin care solicită:
  • renunțarea la practica respingerii sistemice a recursurilor declarate împotriva aplicării arestării preventive sau arestului la domiciliu și admiterii sistemice a recursurilor procurorilor împotriva măsurilor non-privative de libertate;
  • redarea caracterului excepțional al măsurilor preventive - arestarea și arestul la domiciliu;
  • restabilirea caracterului echitabil al procedurilor de examinare a recursurilor împotriva măsurilor preventive aplicate sau neaplicate.
Avocații Baroului Chișinău au cerut admiterea solicitărilor enumerate mai sus în termen de 15 zile, în caz contrar aceștia și-au rezervat dreptul la declanșarea unei greve generale, manifestată prin refuzul de a partiicipa la examinarea aplicării măsurilor preventive sub formă de arest și de arest la domiciliu. Pentru a monitoriza situația examinării recursurilor Baroul Chișinău a delegat, la Curtea de Apel Chișinău, câteva echipe care vor prezenta o concluzie în scris în acest sens. De asemenea, Baroul Chișinău va informa instituțiile internaționale în caz de neglijare continuă de către autoritățile Republicii Moldova a obligațiilor internaționale în ceea ce privește respectarea dreptului la libertate și la siguranță personală.