Începând cu anul 2019, pungile de plastic vor fi interzise, iar utilizarea acestora de către comercianți va fi amendată. Un proiect de modificare a Codul contravențional a fost aprobat de către Parlament în lectură finală. Inițial, proiectul prevedea termene, începând cu 2018, pentru interzicerea pungilor, în funcție de tipul magazinelor - mare, mediu și unitățile de comercializare ambulante. Ulterior, pentru lectura finală, s-a propus ca pungile să fie interzise treptat, din 2019 și până în 2021, în funcție de tipul acestora. Potrivit proiectului adoptat:
  • de la 1 ianuarie 2019, va fi interzisă utilizarea sau comercializare pungilor din plastic, cu mâner sau fără acesta;
  • de la 1 ianuarie 2020, va fi interzisă utilizarea și comercializarea pungilor din plastic cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni, cu excepția celor care vor fi utilizate ca ambalaj;
  • de la 1 ianuarie 2021, vor fi interzise și pungile cu grosimea foliei mai mică de 15 micron, cu excepția celor care vor fi utlizate ca ambalaj.
Utilizarea sau comercializarea pungilor de plastic de unică folosință de către magazine se va sancționa cu amendă de la 5.000 la 7.500 de lei, pentru persoanele fizice, și cu amendă de până la 10.000 de lei, pentru persoanele juridice. Potrivit datelor, anual, fiecare cetățean folosește, în medie, 140 de pungi de plastic. Acestea se descompun în câteva sute de ani. În urma modificărilor, agenții economici vor putea propune clienților alte tipuri de sacoșe fie din plastic biodegradabil, fie din hârtie sau stofă, pe care le pot cumpăra și reutiliza.