”Judecătorii trebuie să înțeleagă că numirea lor este prerogrativa președintelui”. Declarația a fost făcută de șeful statului, Igor Dodon, la un club de presă, care a avut loc la Holercani. Aceasta vine în contextul dosarului fostului președinte al României, Traian Băsescu, care l-a dat în judecată pe Dodon, în urma decretului de retragere a cetățeniei Republicii Moldova. Întrebat despre dosarul în care este vizat, șefu statului a declarat că magistații trebuie să înțeleagă cine îi numește în funcție.
”Foarte mulți judecători înțeleg că numirea unui sau altui judecător este prerogativa președintelui. Eu nu afirm că noi punem presiune pe judecători, dar ei înțeleg că trebuie să încerce să respecte legea. Încă nu toți înțeleg, dar puțin câte puțin vor înțelege toți”, a declarat Igor Dodon.
Amintim că, anterior, avocatul fostului președinte al României a declarat că are rezerve în ceea ce privește independența judecătorilor. Declarația a fost făcută după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a decis că cererea prin care șeful statului, Igor Dodon, este chemat în judecată de către Traian Băsescu, ține de compentența Judecătoriei Chișinău. Asta deși legea spune că examinarea constestațiilor în privința decretelor șefului statului, ce țin de cetățenie, se examinează de către CSJ. Avocatul Andrei Bivol a declarat atunci că va urma procedura, în pofida rezervelor pe care le are în privința independenței judecătorilor față de administrația prezidențială. “Spre deosebire de judecătorii CSJ, ceilalți judecători sunt numiţi, confirmaţi pe viaţă şi demişi prin decretul Preşedintelui, ceea ce ridică probleme privind independența lor la examinarea legalității decretelor prezidențiale”, a precizat Andrei Bivol. În prezent, există un proiect de lege de modificare a Legii cetățeniei, prin care se propune ca decretele șefului statului, în privința acordării sau neacordării cetățeniei, să fie atacate în instanța de fond și nu direct la CSJ.