Nina Lozan rămâne în continuare președinta Uniunii Avocaților. Consiliul Uniunii Avocaților a respins demersul decanului Baroului Chișinău, Emanoil Ploșnița, prin care a solicitat desemnare unui președinte interimar. Potrivit avocatului Victor Panțâru, membru al Consiliului UAM, propunerea decanului Baroului Chișinău, a fost respinsă cu 11 voturi, iar pentru au votat doi membri. Amintim că, decanul Baroului Chișinău, Emanoil Ploșnița, a solicitat convocarea, pentru astăzi, a ședinței extraordinare a Consiliului Uniunii Avocaților. El a declarat că mandatul președintei Uniunii Avocaților, Nina Lozan, a expirat pe 27 iunie. În opinia acestuia, interimatul funcției trebuie să fie deținut de un membru al Consiliului. Nina Lozan este preşedinte al Uniunii Avocaţilor din 22 mai 2015. Aceasta l-a învins, după turul II de scrutin, pe avocatul Emanoil Ploşniţa, obţinând cu 9 voturi mai mult (186 vs. 177). Incertitudinea privind deținerea interimatului a apărut după ce Congresul Avocaților, stabilit pentru data de 30 iunie, a fost amânat pentru o altă dată. Și asta pentru că hotărârea Baroului Chișinău, prin care au fost selectați delegații pentru Congres, a fost anulată de Consiliul UAM. Odată cu aceasta, a fost anulată și decizia prin care s-a stabilit data Congresului. Potrivit Legii cu privire la avocatură, preşedintele Uniunii Avocaţilor este ales pe un termen de 2 ani, dintre avocaţii cu o vechime în profesie de cel puţin 5 ani. Una şi aceeaşi persoană poate fi aleasă preşedinte al Uniunii Avocaţilor pentru cel mult 2 mandate consecutive. Preşedintele UAM are următoarele atribuţii:
  • reprezintă Uniunea Avocaţilor în relaţiile cu persoanele fizice şi juridice din ţară şi din străinătate;
  • prezidează şedinţele Consiliului Uniunii Avocaţilor;
  • semnează actele Consiliului Uniunii Avocaţilor;
  • supraveghează relaţiile dintre Uniunea Avocaţilor şi barouri, precum şi relaţiile dintre barouri;
  • acordă sprijin barourilor în relaţiile acestora cu autorităţile centrale şi cele locale;
  • veghează la asigurarea condiţiilor corespunzătoare de desfăşurare a activităţii avocaţilor în instanţele judecătoreşti, în organele de urmărire penală şi în autorităţile publice.
În absenţă, sau la cerere, preşedintele Uniunii Avocaţilor este înlocuit de un vicepreşedinte, pe care îl desemnează în acest scop din numărul membrilor Consiliului Uniunii Avocaţilor. Totodată, conform Statutului profesiei de avocat, preşedintele Uniunii Avocaţilor mediază soluţionarea amiabilă a litigiilor dintre formele de exercitare a profesiei şi dintre avocaţi.