Activitatea avocaţilor din țara noastră indică, în general, o vulnerabilitate scăzută la spălarea banilor și finanțarea terorismului. Aceasta este concluzia la care au ajuns autorii Raportului de evaluare naţională a riscurilor în domeniul spălării banilor şi finanţării terorismului al Republicii Moldova. Cerințele de prudență ale avocaţilor cu referire la domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului sunt expuse în cadrul normativ aprobat, în special de Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului și reglementările aferente, aprobate de către Uniunea avocaţilor. Cu toate acestea, un șir de lacune au fost identificate, și anume:
  • lipsa acțiunilor întreprinse de către organul de supraveghere privind controlul implementării și asigurării respectării actelor normative ce țin de domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului;
  • lipsa unui organ de autoadministrare care ar avea responsabilităţi mult mai eficiente de supraveghere a avocaţilor privind respectarea legislaţiei AML/CFT;
  • neidentificarea şi neraportarea tranzacţiilor suspecte;
  • lipsa prevederilor legale întru identificarea sursei mijloacelor financiare aferente tranzacţiilor intermediate;
  • lipsa resurselor avocaţilor în vederea executări prevederilor legale privind identificarea PEP, beneficiarului efectiv, implementarea programelor proprii de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului.
Autorii studiului menţionează că, activitatea care generează cea mai mare vulnerabilitate de spălare a banilor este în cazurile când avocaţii sunt împuterniciţi să reprezinte anumite companii înregistrate în zone off-shore, a căror beneficiari nu sunt cunoscuţi şi sunt implicaţi în tranzacţii cu mijloace băneşti de origine suspectă. Aceștia concluzionează, însă, că modul de desfășurare a activității avocaţilor, serviciile și produsele oferite, mediul de activitate, baza clientelei, cadrul normativ aplicabil și alți factori implicați, indică, în general, o vulnerabilitate scăzută la spălarea banilor și finanțarea terorismului, asociate activității sectorului dat.