Asigurarea de răspundere civilă auto are un impact esențial asupra liberei circulații a persoanelor și a vehiculelor. Din aceste considerente, pe teritoriul Uniunii Europene a fost instituit Sistemul de asigurare internațională de răspundere civilă a deținătorilor de autovehicule ”Carte Verde”. Sistemul Internaţional de Asigurare ”Carte Verde” dă garanții persoanelor, care au avut de suferit în urma accidentelor de circulație, că nu vor fi dezavantajate în urma vătămările corporale sau pagubele materiale, cauzate de conducatori auto străini. De asemenea, acesta are scopul de a preveni nevoia șoferilor de a obține protecție de asigurare la frontiera țărilor unde călătoresc, reducând costurile și înlesnind circulația internațională de mărfuri și persoane. Deci, prin asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto externă se acoperă prejudiciile cauzate de asigurat persoane terțe păgubite, în urma unui accident produs în afara teritoriului Republicii Moldova. Conform Ghidului Asiguratului, elaborat de Comisia Națională a Pieței Financiare, dovada asigurării este probată prin polița de asigurare Carte Verde emisă de asigurătorul din Republica Moldova în trei exemplare: un exemplar în original și două copii. Încheierea contractelor de asigurare, calculul și plata primelor sunt identice ca și în cazul asigurării obligatorii de răspundere civilă auto cu valabilitate internă – RCA. Totuși, anumite aspecte ale asigurării de răspundere civilă auto externă sunt diferite de asigurarea internă:
  • constatarea și evaluarea daunelor se face în corespundere cu prevederile legislației statului pe teritoriul căruia s-a produs accidentul de circulație;
  • despăgubirile de asigurare sunt plătite de asigurătorii moldoveni, în limitele impuse de statul unde s-a produs accidentul;
  • în cazul în care asigurătorul moldovean nu-și onorează obligațiile față de biroul național al statului, care a efectuat plata despăgubirii de asigurare, aceasta este recuperată din contul mijloacelor acumulate în Fondul de Compensare, constituit prin contribuțiile asigurătorilor moldoveni și administrat de Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule.
Astfel, în cazul în care se produce accidentul de circulație pe teritoriul unui stat membru al Sistemului Internațional ”Carte Verde”, asiguratul, cetățean al Republicii Moldova, trebuie să informeze participanții la accident despre faptul că deține certificatul Carte Verde și să înmâneze persoanei păgubite o copie a poliței. Concomitent, asiguratul trebuie să contacteze birourile naționale sau corespondenții asigurătorului din Republica Moldova, lista cărora este imprimată pe verso-ul certificatului de asigurare Carte Verde.