Pentru a proteja piața internă de importul mărfurilor contrafăcute și a operelor-pirat, la frontieră sunt aplicate măsuri de protecție. Și asta pentru că mărfurile contrafăcute și operele-pirat, prin comercializare, cauzează prejudicii titularilor de drepturi, generează acte de concurență neloială și reprezintă un pericol pentru securitatea economică a statului. Activitatea structurilor vamale în domeniul protecţiei drepturilor asupra obiectelor de proprietate intelectuală constă în aplicarea măsurilor, la frontieră, conform procedurii stabilite de Codul vamal, la Capitolul XII. Acest domeniu se realizează în colaborare cu instituţiile, organizaţiile implicate în asigurarea protecţiei proprietăţii intelectuale şi titularii drepturilor. Mecanismul actual de aplicare a măsurilor de protecţie la frontieră în privinţa obiectelor de proprietate intelectuală este constituit din următoarele etape:
  • Iniţierea procedurii - prin depunerea de către titularul de drept la Serviciul Vamal a cererii de intervenţie şi examinarea cererii de către structura vamală;
  • Acceptarea cererii de intervenţie şi stabilirea perioadei de intervenţie. În baza cererilor de intervenţie acceptate Serviciul Vamal gestionează ”Registrul obiectelor de proprietate intelectuală”;
  • Aplicarea măsurilor de protecţie prin reţinerea mărfurilor susceptibile de a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală şi/sau suspendarea operaţiunii de vămuire cu notificarea titularului de drept, şi declarantul/ destinatarul mărfurilor în vederea iniţierii procedurii în instanţele de judecată. Aceste măsuri pot fi aplicate şi la iniţiativa structurii vamale (procedura ex officio) dacă sunt temeiuri suficiente de a considera că aceste mărfuri aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală. În cazul în care titularul de drepturi nu acţionează în judecată în termenul stabilit structura vamală dispune eliberarea mărfurilor şi/sau acordarea liberului de vamă, cu condiţia îndeplinirii celorlalte prevederi legale.
  • Aplicarea de măsuri asupra mărfurilor în privinţa cărora s-a dovedit că aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală (distrugere, scoaterea în afara circuitelor comerciale, predare cu titlu gratuit, unor instituţii publice, alte măsuri, în condiţiile legii).