Uniunea Avocaților din Moldova (UAM) vrea să instituie o taxă de secretariat. Plata va fi percepută pentru înregistrarea și examinarea plângerilor împotriva avocaților, atunci când petiționarii solicită angajarea răspunderii disciplinare sau restituirea ori diminuarea onorariului plătit avocatului. Subiectul urmează să fie discutat la următoarea ședință a Consiliului UAM. Uniunea Avocaților s-a inspirat din decizia Consiliului Baroului Timiș din România, care a stabilit, recent, instituirea unei taxe de secretariat, în cuantum de 150 RON (700 de lei), pentru înregistrarea plângerii împotriva unui avocat. Conform deciziei avocaților români, taxa se achită de către petiționar în termen de maxim 10 zile de la comunicarea de către Baroul Timiș a adresei conținând această obligație, sub sancțiunea clasării plângerii formulate. Avocații susțin că taxa este justificată de efectuarea operațiunilor de preluare a plângerii, de înregistrarea acesteia, de constituirea dosarului, de repartizarea unui membru al Consiliului în calitate de consilier raportor, de studierea dosarului, de efectuarea și expedierea corespondenței cu petentul și/sau avocatul. De asemenea, banii vor fi percepuți pentru redactarea și tehnoredactarea convocărilor, hotărârii de consiliu, acțiunii disciplinare, după caz, și adreselor de comunicare cu părțile. Baroul Timiș poate acorda scutire de la plata taxei dacă petiționarul demonstrează că:
  • venitul mediu net lunar pe membru de familie al petentului, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 300 RON, se acordă scutire de 100% de la plata taxei de 150 RON;
  • venitul mediu net lunar pe membru de familie al petentului, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 600 RON, se acordă scutire de 50% de la plata taxei de 150 RON.
Deocamdată, nu se știe care va fi valoarea taxei solicitate de către apărătorii moldoveni și nici dacă vor fi oferite reduceri. În țara noastră, perceperea taxelor pentru examinarea petițiilor nu este o noutate. De exemplu, Uniunea Administratorilor Autorizaţi din Moldova (UAAM) solicită de la cel care depune plângerea să achite 5.000 de lei. În cazul în care administratorul este vinovat, el este obligat să restituie taxa de examinare a plângerii petiționarului și i se aplică amendă.