Ministerul Finanțelor a prezentat, pentru consultări publice, modelul facturii fiscale care va fi utilizată de la sfârșitul lunii octombrie. Asta după ce s-a decis excluderea formularelor ”Factura” și ”Anexa la factură”. Potrivit proiectului ordinului ministrului, factura fiscală, pentru formularele executate tipografic, va avea în continuare următoarea gamă coloristică:
  • primul exemplar - culoarea bej;
  • al doilea exemplar – culoarea liliachie;
  • al treilea exemplar – culoarea peruzelei;
  • al patrulea exemplar – culoarea verde;
  • al cincilea exemplar – culoarea roz.
Tipărirea centralizată a formularelor facturii fiscale, eliberarea seriei și diapazonului pentru imprimarea de sine stătător a facturilor fiscale, administrarea, menținerea, dezvoltarea și asigurarea funcționării sistemelor informaționale automatizate privind evidența formularelor de documente primare cu regim special va fi efectuată de către Întreprinderea de Stat ”Fiscservinform”. Conform proiectului, se permite utilizarea formularelor tipizate de document primar cu regim special ”Factura fiscală” și ”Factura”, executate tipografic, valabile până la intrarea în vigoare a ordinului sau până la epuizarea totală a stocurilor aflate la agenții economici și Serviciul Fiscal de Stat. Amintim că, începând cu 28 octombrie, toate entitățile care dețin statut de plătitor TVA cât și cele care nu sunt înregistrate în calitate de plătitor  TVA, care potrivit legislației în vigoare au obligativitatea ținerii contabilității, vor utiliza în procesul desfășurării activității economico-financiare formularul cu regim special ”Factura fiscală”, pentru documentarea atât a livrărilor impozabile cu TVA, cât și a celor neimpozabile. Factura fiscală se va utiliza și în cazurile transportării/transmiterii activelor fără transmiterea dreptului de proprietate:
  • în cadrul entității dezintegrate din punct de vedere teritorial;
  • în afara entității în cazul transmiterii activelor la prelucrare, păstrare, expertiză, în leasing, arendă, locațiune;
  • la refacturarea cheltuielilor compensate.
Agenții economici care dispun de echipament beneficiază de dreptul imprimării de sine stătător a facturilor fiscale. Aceștia trebuie să utilizeze hârtie  prevăzută cu însemne de protecție.