Curtea Constituțională a Republicii Moldova şi Institutul de Reforme Penale (IRP) anunţă concurs de selectare a unui grup de doi experţi/formatori în domeniul excepției de neconstituționalitate. Cei doi experți/formatori vor avea următoarele sarcini:
  • elaborarea textului Ghidului privind utilizarea excepției de neconstituționalitate, prin efectuarea unei analize a practicii utilizării excepției de neconstituționalitate de către subiecții abilitați cu dreptul de a ridica excepția de neconstituționalitate;
  • elaborarea curriculumului pentru un seminar de instruire pentru avocați privind utilizarea instrumentului excepției de neconstituționalitate;
  • participarea în calitate de formator la 5 seminare de instruire a avocaților (8 ore academice, câte 4 ore pentru fiecare formator) privind utilizarea instrumentului excepției de neconstituționalitate;
  • elaborarea chestionarelor pentru participanți la seminar şi analiza acestora cu întocmirea raportului privind realizarea cursului de instruire şi formularea propunerilor de ajustare a curriculumul-ui și/sau a Ghidului privind excepția de neconstituționalitate.
Ghidul va conține descrierea desfășurată a procedurii de ridicare a excepției de neconstituționalitate, care poate fi ridicată atât în cadrul procesului penal, cât și în cadrul procesului civil și contravențional, în conformitate cu reglementările legislației în vigoare și a jurisprudenței extinse a Curții Constituționale în acest domeniu. De asemenea, în ghid se vor regăsi formulare tipizate utilizate în procesul depunerii sesizărilor, dar și exemple de sesizări soluționate pozitiv. Experții selectați vor trebui să corespundă cumulativ următoarelor cerințe:
  • Calificări și abilități:  - studii superioare în drept; - abilități de exercitare a activităților analitice; - abilități de exercitare a activităților de prezentare (scrise și verbale).
  • Experiență profesională generală:  - cel puțin 5 ani de experiență în calitate de judecător sau 10 ani de experiență în altă activitate juridică; - experiență științifică demonstrată în domeniul dreptului constituțional și a drepturilor omului; - experiență în activitatea de formator în cadrul seminarelor/traningurilor/atelierelor de lucru la subiectul dreptului constituțional și/sau a drepturilor omului.
  • Experiență profesională specifică: - experiență demonstrată privind analiza aplicării practice a instrumentului excepției de neconstituționalitate.
Dosarul de participare la concurs va conține următoarele documente:
  1. scrisoarea de intenție care va conține o scurtă descriere a metodologiei propuse a fi utilizată la realizarea sarcinilor;
  2. CV-ul candidatului;
  3. oferta financiară în dolari SUA pentru fiecare sarcină în parte.
Dosarul va fi depus în format electronic la adresa tender@irp.md, cu atașarea setului de documente scanate, indicându-se în titlul mesajului: CCM/IRP concurs expert/formator. Termenul limită pentru depunerea dosarului este 22 august 2017, ora 17:00. Proiectul este implementat cu sprijinul Programului de finanțare a inițiativelor/proiectelor de schimbare în domeniul drepturilor omului și are scopul de a eficientiza activitatea în domeniul protecției drepturilor și libertăților fundamentale ale justițiabililor, prin intermediul utilizării instrumentului excepției de neconstituționalitate. Mai multe detalii, găsiți aici.