Persoanele care doresc să facă stagiul profesional în avocatură pot depune dosarele în perioada 15 - 30 august. Anunțul a fost făcut de Comisia de licențiere a profesiei de avocat a Uniunii Avocaților. Conform articolului 21 al Statului profesiei de avocat, poate fi admis la examenul de stagiu profesional cetăţeanul Republicii Moldova, licenţiat în drept, cu capacitate deplină de exerciţiu şi care nu se află în stare de incompatibilitate cu cerinţele impuse profesiei. Cererile de înscriere la examenul de stagiu profesional se adresează Comisiei de licenţiere a UAM. La cerere se anexează:
  • copia buletinului de identitate;
  • copia diplomei de licenţiat în drept;
  • copia carnetului de muncă, după caz;
  • cazierul judiciar;
  • certificatul medical;
  • declaraţia pe cuvânt propriu că nu va desfăşura, din momentul admiterii la stagiul profesional, activităţi specificate de Lege ca fiind incompatibile cu profesia de avocat;
  • bonul ce confirmă achitarea taxei de admitere la examenul de stagiu;
  • avizul avocatului care acceptă să-i fie îndrumător.
În conformitate cu art. 37 lit. f) al Legii cu privire la avocatură, Consiliul UAM a stabilit cuantumul taxei pentru examenul de admitere la stagiu în mărime de 500 lei. Dosarele vor fi depuse la Uniunea Avocaților (str. București, 46, Chișinău) între orele 09:00 - 11:00 și 13:00-15:00. Termenul limită este 30 august. Examenul va avea loc la data de 25 septembrie 2017, ora 09:00, în incinta Academiei de Studii Economice din Moldova, aula 502, blocul C. Testul va fi publicat pe site-ul uam.md. Acesta poate fi modificat cel târziu cu 30 de zile înainte de examen. Statutul profesiei de avocat prevede că, avocat stagiar poate fi cetăţeanul Republicii Moldova, licenţiat în drept, care are capacitate deplină de exerciţiu, a susţinut examenul de admitere la stagiu şi care a încheiat cu unul dintre avocaţi, sub supravegherea căruia activează, un contract de efectuare a stagiului profesional. Stagiarul poate acorda, contra plată, asistenţă juridică clientului în cadrul judecătoriilor, curţilor de apel şi autorităţilor publice, cu excepţia asistenţei pe cauzele penale şi contravenţionale. Activitatea avocatului stagiar se remunerează sub formă de onorariu în conformitate cu regulile stabilite pentru avocaţi numai după primirea legitimaţiei de avocat stagiar. Acesta se supune regimului fiscal aplicabil avocaţilor.