Acordarea cetățeniei prin investiție, cel puțin în forma în care este prezentată la moment, este inoportună. Centrul analitic independent Expert-Grup susține că acordarea cetățeniei Republicii Moldova persoanelor străine, care fac o contribuție de 100 de mii de euro la Fondul de Investiții Publice sau investiții de 250 de mii de euro în sectoarele strategice, ar putea duce la retragerea regimului liberalizat de vize cu UE. Experții afirmă că, atât timp cât nu există o justificare economică clară asupra nevoii acordării cetățeniei unor potențiali investitori străini, mediul politic nu trebuie să se lanseze în programe caracteristice paradisurilor fiscale, care în final să susțină realizarea unor interese înguste de grup și să pună în pericol interesul public precum o eventuală suspendare a regimului fără vize cu UE. ”Țara noastră a obținut regim liberalizat de vize cu UE pentru cetățenii săi în condițiile și conform situației la momentul respectiv, astfel, acest drept nu poate fi transformat într-un business pentru cetățenii străini, chiar dacă aceștia au foarte mulți bani”, afirmă experții. Aceștia atrag atenția că Republica Moldova are nevoie de investiții străine în economia reală, care să creeze locuri de muncă și să dezvolte sectoarele cu adevărat strategice și care în final să contribuie la bunăstarea pe termen lung a întregii populații. Potrivit experților, atât în procesul de amendare a legii privind cetățenia, cât și în cel de elaborare a Regulamentului cu privire la regulile de acordare a cetățeniei prin investiție nu s-a făcut o evaluare asupra implicațiilor macroeconomice ale unui asemenea program. Sectoarele strategice de investiții menționate în ambele documente nu corespund cu obiectivele de dezvoltare economică a țării și nici nu presupun careva impedimente în vederea realizării investițiilor în lipsa cetățeniei. De asemenea, sectorul imobiliar și cel al valorilor mobiliare de stat sunt puternic conectate la sistemul bancar și cel financiar al țării, or criza din 2014-2015 a subminat puternic reziliența băncilor comerciale, care continuă și la moment să se confrunte cu o serie de dificultăți. Respectiv, destabilizarea unor sectoare economice prin intermediul unor programe evaluate insuficient poate genera riscuri semnificative asupra procesului de menținere a stabilității financiare. Conform ultimelor amendamente aprobate, Legea privind cetățenia extinde criteriile de eligibilitate pentru pașaportizarea cetățenilor străini. Astfel, pot solicita cetățenia moldovenească străinii care întrunesc un set de condiții:
  • dețin o reputație economică bună;
  • nu prezintă pericol sau risc pentru ordinea publică și securitatea economică;
  • contribuie la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau efectuează și menține, pentru o perioadă de 60 de luni (5 ani), investiții în cel puțin unul din domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova, aprobate de către Guvern.
Acordarea cetățeniei Republicii Moldova în astfel de condiții este limitată la 5 mii de persoane. Modificările efectuate la Legea cetăţeniei Republicii Moldova au intrat în vigoare la sfârșitul lunii iunie, iar Guvernul a elaborat Regulamentul cu privire la regulile de acordare a cetățeniei prin investiții.