Regulamentul privind livrarea energiei termice, aprobat de Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică a fost publicat în Monitorul Oficial din data de 25 august. astfel, furnizorii de energie termică vor avea dreptul să aplice penalități consumatorilor, pentru fiecare zi de întârziere a achitării facturii.

Potrivit documentului, suma penalității va fi inclusă în factură, pe o poziție separată. Penalitatea poate fi aplicată doar dacă aceasta este prevăzută în contractul de livrare a energiei termice. Mărimea penalității urmează să fie convenită, dar nu poate fi mai mare decat limita inclusă în Legea privind energia termică și promovarea cogenerației.

Dacă factura este greșită, nu se aplică penalitate. Dacă s-a demonstrat o greșeală de calcul pe factură, furnizorul este obligat să returneze consumatorului sau să o calculeze în avans pentru următoarea factură de consum. În cazul în care greșeala admisă pe factură nu este în folosul furnizorului, pentru următoarea lună de consum va fi calculată și suma greșită.

La solicitarea consumatorului, această sumă poate fi reeşalonată pe o perioadă de 6 luni. La solicitarea consumatorului, furnizorul include, suplimentar, în factură întreaga sumă cauzată de eroare. Furnizorul nu este în drept să ceară achitarea unei plăţi cauzate de eroarea de facturare, dacă aceasta a fost depistată după expirarea termenului de prescripţie stabilit de Codul civil al Republicii Moldova nr.1107-XV din 6 iunie 2002 sau dacă furnizorul nu poate demonstra faptul în cauză şi nu poate indica data emiterii facturii eronate.

De asemenea, furnizorul are dreptul să solicite plată preventivă în cazul în care consumatorul nu a achitat facturile pentru energia termică consumată şi livrarea energiei termice către acesta a fost sistată. Acesta este în drept să ceară plată preventivă de la consumatorii care au încheiat contracte pentru furnizarea energiei termice în baza altui drept decât cel de proprietate asupra imobilului şi de la consumatorii faţă de care a fost iniţiată procedura de insolvabilitate. Plata preventivă se va efectua de către consumatorul, instalația de utilizare a energiei termice a căruia a fost deconectată de la reţeaua termică, înainte de reconectare şi de reluarea furnizării energiei termice. Suma plăţii preventive se stabileşte de către furnizor şi nu trebuie să depăşească valoarea în bani a consumului mediu de energie termică pe parcursul a 2 luni. Valoarea plăţii preventive se indică în mod obligatoriu într-o anexă la contractul de furnizare a energiei termice.

Mai mult, furnizorul este în drept să refuze încheierea contractului de furnizare a energiei termice cu solicitantul în cazul în care solicitantul are datorii la alte locuri de consum, refuzul fiind argumentat în scris. Furnizorul este obligat să încheie contractul de furnizare a energiei termice, în termenele prevăzute de prezentul Regulament, în cazul în care solicitantul a înlăturat cauzele ce au constituit motivul refuzului din partea furnizorului.

Regulamentul mai stipulează care sunt drepturile și obligațiile consumatorului și furnizorului de energie termică, condițiile de încheiere a unui contract, conectarea și racordarea instalațiilor de utilizare a energiei termice la rețeaua termică.