Consiliul Concurenței solicită oamenilor de afaceri să spună cu ce bariere anticoncurențiale se confruntă. Autoritatea de concurență este interesată să afle opinia reprezentanților întreprinderilor, pentru stabilirea unui mediu concurențial loial. În luna iulie, Parlamentul a aprobat Programul național în domeniul concurenței și ajutorului de stat pentru anii 2017-2020. Obiectivul general al Programului îl reprezintă dezvoltarea mediului concurenţial loial prin deschiderea sectoarelor economice către concurenţă şi monitorizarea eficientă a ajutorului de stat. În acest context, Consiliul Concurenței este interesat în identificarea barierelor anticoncurențiale, formularea de soluții în scopul eliminării acestora și consolidării mediului concurențial loial. Barierele anticoncurențiale sunt instituite de către autoritățile publice prin diferite reglementări și cerințe, care creează impedimente de intrare/ieșire din piață a întreprinderilor. Aceste bariere pot fi, de exemplu:
  • stabilirea unor condiții complexe la obținerea licențelor și autorizațiilor de funcționare;
  • stabilirea reglementărilor, standardelor și cerințelor nejustificate (de exemplu: tehnice, ecologice, sanitar-epidemiologice etc.), care măresc costurile de activitate ale întreprinderilor;
  • stabilirea prețurilor maxime și minime la comercializarea produselor, serviciilor, lucrărilor;
  • plafonarea nivelului de rentabilitate;
  • instituirea drepturilor exclusive și limitarea concurenței în anumite sectoare economice.
Consiliul Concurenței îndeamnă pe toți cei care se confruntă cu aceste bariere sau dețin informații în acest sens să le semnaleze.