Ministerul Justiției a fost obligat de instanță să-i achite unui bărbat prejudicii morale și materiale, după ce acesta s-a trezit cu mai multe interdicții. Mai exact, pe numele său a fost întocmit un proces-verbal pentru injurie adusă în public, pentru care i-a fost stabilită o amendă de 400 de lei. Bărbatul susține că atât procesul-verbal, cât și decizia agentului constatator au fost întocmite în lipsa sa, fapt pentru care le-a contestat în instanță. Instanța de judecată a anulat atât procesul verbal, cât și decizia de sancționare. Totuși, bărbatul s-a trezit că a fost emis un document executoriu, prin care i s-au aplicat anumite interdicții. Și anume:
  • interdicția de a i se elibera pașaportul și a documentelor de călătorie sau prelungirea termenului de valabilitate a acestora;
  • aplicarea sechestrului pe toate mijloacele de transport înregistrate pe numele său.
În urma aplicării interdicțiilor nu s-a putut deplasa cu automobilele personale și nu a putut să-și perfecteze pașaportului. El s-a adresat din nou în instanță, fiind nevoit să-și angajeze un avocat pentru a fi reprezentat. Reclamantul a cerut în instanță, pentru acțiunile ilegale a procuraturii și ale instanței, încasarea prejudiciului material în valoare de 2.000 de lei și a prejudiciului moral de 10.000. Instanța de fond a respins cererea de chemare în judecată. Bărbatul a depus apel, pe care instanța l-a acceptat parțial. Prin urmare, Ministerul Justiției a fost obligat să-i achite prejudiciul material în mărime de 2.000 de lei și prejudiciul moral de 1.000 de lei. Deciza este definitivă, cu drept de recurs în termen de două luni la Curtea Supremă de Justiție.