Executorul judecătoresc este persoană fizică învestită de stat cu competenţa de a îndeplini activităţi de interes public prevăzute de Legea cu privire la executorii judecătoreși, dar şi de alte legi. Doar executorul judecătoresc licenţiat şi învestit în condiţiile prezentei legi poate efectua executarea silită. Codul de executare prevede, însă, că executorul judecătoresc poate fi recuzat în anumite situații. Mai exact, atunci când:
  • se află cu debitorul sau cu soţul/soţia acestuia în raporturi de rudenie de până la gradul al treilea inclusiv sau de afinitate de până la gradul al doilea inclusiv;
  • este tutore, curator sau adoptator al debitorului;
  • există un conflict de interese între el şi creditor.
Dacă există temeiurile specificate mai sus, executorul judecătoresc este obligat să se abţină de la executare şi să înştiinţeze în cel mult 3 zile  părţile despre acest fapt. În cazul în care nu se abţine de la executare, el poate fi recuzat de părţile în procedura de executare. Recuzarea şi abţinerea de la executare se fac în scris şi trebuie să fie motivate. În cadrul executării nu se admite înaintarea repetată a recuzării aceluiaşi executor judecătoresc pentru aceleaşi motive dacă, anterior, recuzarea a fost respinsă. În cazul abţinerii de la executare, executorul judecătoresc aplică măsurile de asigurare a executării dacă creditorul a plătit taxele şi spezele pentru aceste acţiuni. Procedura de soluţionare a cererii de recuzare sau de abţinere de la executare a executorului judecătoresc Cererea de recuzare sau de abţinere de la executare a executorului judecătoresc se soluţionează în cel mult 10 zile de camera teritorială a executorilor judecătoreşti în a cărei circumscripţie se află biroul executorului judecătoresc, prin emiterea unei încheieri. Cererea de recuzare nu suspendă executarea.   Strămutarea documentului executoriu Documentul executoriu va fi strămutat de către executorul judecătoresc din oficiu sau la cererea creditorului la un alt executor judecătoresc, stabilit în condiţiile art. 30  din Codul de executare, în următoarele cazuri:
  • executorul judecătoresc nu mai este competent teritorial, în conformitate cu art. 30 din Cod;
  • documentul executoriu a fost primit cu încălcarea competenţei teritoriale;
  • la cererea motivată a creditorului.
În primele două cazuri, executorul judecătoresc strămută documentul executoriu printr-o încheiere, care poate fi contestată în instanţă de judecată. În cazul strămutării în baza cererii motivate a creditorului - încheierea nu se supune nici unei căi de atac. După rămânerea definitivă a încheierii, executorul judecătoresc transmite documentul executoriu, împreună cu copia de pe procedura de executare, anexând borderoul de calcul al cheltuielilor de executare. Executorul judecătoresc care a primit documentul executoriu după strămutare întocmeşte un act de preluare a executării, copia de pe care o remite părţilor în procedura de executare şi executorului judecătoresc de la care a preluat documentul executoriu.