Procuratura Generală vrea ca recuperarea cheltuielilor suportate de stat pentru urmărirea penală şi judecarea cauzelor penale să fie achitate de către inculpat. Potrivit acuzatorilor, în prezent, legislaţia procesual-penală conţine prevederi la temă, acestea, însă, sunt ambigue, lasă loc pentru interpretări şi generează practici neuniforme. De la proclamarea independenţei Republicii Moldova, era acceptat un singur principiu – toate cheltuielile în procedurile penale să fie suportate de către stat. Procuratura susține că, începând cu anul 2016, a studiat şi abordat această problemă în ordine prioritară. Acuzatorii de stat au fost îndrumați ca, odată cu condamnarea persoanelor sau aplicarea altor soluţii de nereabilitare, să solicite încasarea mijloacelor băneşti care au fost utilizate la efectuarea anchetei şi pe care le-au suportat instituţiile de drept (expertize judiciare, traduceri, extrădări etc.) - din contul persoanei vinovate. Statisticile la capitolul recuperarea cheltuielilor judiciare, la etapa de urmărirea penală, în intervalul 1 ianuarie – 15 septembrie, sunt:
  • suma totală a cheltuielilor judiciare, care au fost recuperate benevol în timpul urmăririi penale de către participanții la proces - 280.404 lei (comparativ cu 77.822 lei total în 2016);
  • suma totală a cheltuielilor judiciare, dispuse pentru încasare de către procurori pe cauze cu soluții de netrimitere în judecată - 340.423 lei (comparativ cu 189.879 lei total în 2016);
  • suma totală a cheltuielilor judiciare, care au fost achitate în baza deciziilor procurorilor - 283.808 lei (comparativ cu 160.370 lei total în 2016).
În același timp, datele instanţelor naţionale, de la 1 ianuarie până la 1 septembrie, arată:
  • cheltuieli solicitate de acuzatori în instanță – 3.205.660 lei;
  • încasate de instanță din contul inculpaților – 1.874.934 lei;
  • solicitări, respinse respectiv lăsate în contul statului – 1.330.726 lei.
În opinia Procuraturii Generale, recuperarea banilor din contul persoanelor culpabile de comiterea infracţiunilor va exclude şi unele practici defectuoase, precum tergiversarea, inclusiv prin utilizarea abuzivă de către părţi a drepturilor procesuale, recuzările neîntemeiate, amânarea continuă a proceselor în judecată din cauza neprezentării părţilor sau a apărătorilor. Subiectul a fost discutat în cadrul Conferinţei Internaţionale cu genericul ”Recuperarea cheltuielilor judiciare în procesul penal”. Evenimentul a fost organizat de Procuratura Generală, în parteneriat cu Ministerul Justiţiei, cu susţinerea Asociaţia Procurorilor şi Fundaţiei Germane pentru Cooperare Juridică Internaţională (IRZ). Participanţii la Conferinţă au adoptat o Rezoluţie, care prevede crearea unui grup de lucru interinstituţional, menit să elaboreze, în regim de urgenţă, proiecte de legi pentru a ajusta legislaţia şi practicile naţionale la cele europene.