Zeci de instituții mass-media, jurnaliști și reprezentanți ai organizațiilor societății civile au semnat un Apel public către Consiliul Superior al Magistraturii, prin care își exprimă nedumerirea în legătură cu includerea pe CSM din 10 octombrie 2017 a proiectului noului Regulament cu privire la modul de publicare a hotărârilor judecătorești. Semnatarii susțin că ”inițiativa de schimbare a modului de publicare a hotărârilor judecătorești afectează grav transparența sistemului judecătoresc și limitează accesul la informații de interes public”. Aceștia solicită CSM:
  1. Amânarea adoptării la ședința CSM din 10 octombrie 2017 a Regulamentului privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești propus de secretariatul CSM;
  2. Continuarea lucrului în grupul de lucru asupra Regulamentului, cu luarea ca bază a proiectului elaborat de către Curtea Supremă de Justiție și îmbunătățirea acestuia în baza celor mai bune practici comparate, cu invitarea reprezentanților presei și a societății civile la toate ședințele grupului de lucru și publicarea din timp a informațiilor despre data viitoarelor ședințe ale grupului de lucru, precum și a versiunii de lucru a Regulamentului.
Proiectul prevede anonimizarea în hotărârile judecătorești publicate pe portalul web al instanțelor judecătorești a identității tuturor persoanelor fizice. Potrivit semnatarilor, aceasta va împovăra semnificativ jurnalismul de investigație și va face imposibilă găsirea de către public a hotărârilor judecătorești în cauzele de rezonanță și a informațiilor despre modul de examinare a acestor cauze. Aceasta vă reduce și mai mult încrederea în justiție. Promovarea și eventuala votare a acestui Regulament are loc contrar angajamentelor asumate în luna august 2017 de către conducerea CSM, care s-a angajat să revizuiască prevederile problematice ale regulamentului cu implicarea reprezentanților societății civile și a jurnaliștilor. Din august 2017 jurnaliștii și reprezentanții societății civile nu au fost invitați la vreo ședință a grupului de lucru care lucrează la elaborarea Regulamentului și nicio versiune modificată a respectivului Regulament nu a fost și încă nu este publicată pe pagina web a CSM. Reprezentantul Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal a invitat câțiva jurnaliști pentru a discuta proiectul Regulamentului la 11 octombrie 2017, în timp ce acesta este deja pus pe agenda CSM pentru a fi votat la 10 octombrie 2017. În versiunea curentă, proiectul trezește îngrijorări serioase, fiind redusă considerabil transparența sistemului judiciar. Versiunea curentă a proiectului regulamentului prevede, printre altele:
  1. Excluderea datelor cu privire la numele și prenumelui părților din hotărârile judecătorești publicate pe portalul instanțelor judecătorești, ceea ce va face imposibilă găsirea hotărârilor judecătorești de către jurnaliști și public. Regulamentul acum în vigoare nu prevede o astfel de măsură;
  2. Plasarea pe portalul instanțelor de judecată a informației despre ședințele de judecată doar cu 3 zile înainte și radierea informațiilor după ce ședințele de judecată au avut loc. Acest fapt va îngreuna foarte mult, daca nu va face imposibilă, monitorizarea dosarelor de rezonanță. Regulamentul actual nu prevede radierea acestor informații
  3. Extinderea categoriilor de hotărâri judecătorești care nu vor mai fi publicate pe portalul instanțelor judecătorești. Sunt introduse temeiuri noi care justifică nepublicarea hotărârilor judecătorești, cum ar fi: „interesul respectării moralității” sau „circumstanțele speciale pentru a nu aduce atingere intereselor justiției”. Aceste temeiuri sunt foarte vagi și lasă loc pentru abuzuri. Investigațiile jurnalistice deja au constatat că multe hotărâri judecătorești sunt anonimizate, deși nu ar fi trebuit să fie anonimizate.
  4. Accesul integral la hotărârile judecătorești printr-un mecanism de identificare a utilizatorului, după o înregistrare prealabilă. Proiectul prevede posibilitatea accesării hotărârilor judecătorești în format integral pentru jurnaliști și cercetători. Acest fapt este ilogic, dacă se dorește protecția vieții private. Jurnaliștii nu ar trebui să aibă acces la hotărârile în care protecția vieții private se justifică. Pe de altă parte, accesarea hotărârilor judecătorești printr-un mecanism de logare permite identificarea și monitorizarea jurnaliștilor, fapt inacceptabil într-o societate democratică.
Nu sunt deloc clare considerentele din care aspectele de mai sus sunt promovate cu o atare insistență. Protecția vieții private nu poate justifica astfel de măsuri radicale, care limitează atât de mult transparența actului de justiție. Pe de altă parte, proiectul nu rezolvă în niciun fel problema restricționării căutării hotărârilor după numele părților, funcție exclusă fără vreun temei legal de pe portalul național al instanțelor de judecată în ianuarie 2017. Mai multe organizații ale societății civile au expediat  anterior în adresa CSM mai multe recomandări pentru îmbunătățirea Regulamentului privind publicarea hotărârilor judecătorești pe portalul unic al instanțelor. Niciuna din aceste recomandări nu sunt acceptate în proiect. Mai mult, nu se explică nici din care considerente ele nu au fost acceptate, deși se bazau pe cele mai bune practici comparate. În forma în care a fost propus, proiectul regulamentului nu poate fi susținut. Adoptarea acestuia va însemna închiderea sistemului judecătoresc față de public, scăderea  și mai mare a încrederii în justiție și anularea progreselor majore ale Republicii Moldova în asigurarea transparenței sistemului judiciar realizate începând cu anul 2009. Aceste prevederi sunt contrare și obiectivelor și spiritului Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției pentru anii 2011 - 2016. Organizațiile semnatare remarcă cu satisfacție poziția Curții Supreme de Justiție (CSJ) în acest caz, care a elaborat propriul proiect de regulament, care urmează logica celor mai bune practici comparate și jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului. Organizațiile semnatare recomandă utilizarea regulamentului CSJ drept bază pentru următoarele discuții în cadrul grupului de lucru creat pentru îmbunătățirea regulamentului privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești, cu îmbunătățirea prevederilor acestui regulament în partea ce ține de definirea mai exactă a categoriilor de hotărâri care pot și nu pot fi publicate pe portalul instanțelor, precum și stabilirea principiului conform căruia nepublicarea și depersonalizarea reprezintă o excepție și nu regula. Mâine, 10 octombrie, jurnaliștii și reprezentanții societății civile vor protesta în fața CSM, chiar înainte de începutul ședinței. Acestora li se vor alătura și avocații care, la fel, nu sunt de acord cu anonimizarea hotărârilor judecătorești. Tot mâine, în cadrul ședinței CSM, urmează să fie examinat un Regulament alternativ de publicare a hotărârilor, propus de CSJ, care este împotriva depersonalizării hotărârilor.