În prima jumătate a anului, Serviciul Fiscal de Stat a aplicat sancțiuni în valoare de 6,5 milioane de lei, în urma controalelor efectuate în centrele comerciale. Printre ilegalitățile depistate de inspectorii fiscali se numără: neutilizarea mașinii de casă și control, desfășurarea activității ilicite de întreprinzător și comercializarea mărfurilor în lipsa documentelor de proveniență a acestora. De la începutul acestei săptămâni, inspectorii fiscali au verificat cinci centre comerciale, efectuând circa 70 de controale. Drept rezultat, SFS a înregistrat următoarele abateri:
  • lipsa MCC – 6 cazuri  (suma amenzilor aplicate - 42.000 lei);
  • neutilizarea MCC – 23 cazuri (suma amenzilor – 115.000 lei);
  • existenţa unei sume de mijloace băneşti excedente – 13 cazuri (suma amenzilor – 65.000 lei);
  • neprezentarea la prima cerere de documente necesare SFS în timpul controlului – 9 cazuri (suma amenzilor – 45.000 lei).
SFS îndeamnă persoanele care comercializează diverse produse  să se conformeze legislației în vigoare și să activeze în conformitate cu cerințele acesteia. În caz contrar, acestea riscă amendă. Conform Codului fiscal, pentru încălcări admise la disciplina de casă (art.254) sancțiunile sunt de la 5.000 până la 7.000 de lei, pentru comercializarea mărfurilor în lipsa documentelor de proveniență a acestora (art.253 alin. (1)) se aplică sancțiuni de 5.000 de lei. Pentru desfășurarea activității ilicite de întreprinzător, Codul contravențional prevede amendă de până la 4.500 de lei.