Instrucţiunea, care reglamentează conţinutul şi modul de elaborare a documentaţiei cadastrale la formarea sectoarelor de teren indiferent de modul de folosire a acestora, de lipsa sau existenţa construcţiilor pe ele, a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial. Conform Instrucțiunii cu privire la conținutul şi modul de elaborare a documentației cadastrale la formarea bunurilor imobile, în urma lucrărilor de formare a bunului imobil se întocmește raportul lucrării, care se recepționează de Agenţia Servicii Publice (ASP). Procedura de formare a bunurilor imobile se finalizează cu înscrierea drepturilor asupra bunului imobil nou format în Registrul bunurilor imobile. După înscrierea dreptului asupra bunului imobil în Registrul bunurilor imobile, cererea de încetare a procedurii de formare a bunului imobil nu mai poate fi acceptată. Conţinutul documentaţiei cadastrale la executarea lucrărilor de formare a bunurilor imobile:
  • Cererea de formare;
  • Studiul privind posibilitatea formării bunului imobil;
  • Proiectul de formare;
  • Planul geometric al bunurilor formate;
  • Decizia de formare.
Elaborarea documentaţiei cadastrale la inițiativa instanţei de judecată, executorului judecătoresc, organului fiscal În temeiul hotărârii instanţei de judecată, bunul imobil se formează în cazurile când:
  • proprietarii bunurilor imobile proprietate comună nu pot ajunge la o înţelegere privind modul şi condiţiile divizării lui;
  • instanţa de judecată dispune sechestrarea sau comercializarea unei părţi din bunul imobil, inclusiv pentru stingerea datoriilor la plăţile obligatorii, separarea bunurilor din masa debitoare.
La iniţiativa executorului judecătoresc, bunul imobil se poate forma în cazul urmăririi silite a bunurilor debitorului. Formarea bunului imobil la hotărârea organului fiscal poate fi dispusă după apariţia dreptului de comercializare a bunului imobil. Instanţa de judecată, executorul judecatoresc sau organul fiscal, conform art. 22 din Legea nr. 354-XV din 28 octombrie 2004 cu privire la formarea bunurilor imobile, numeşte, în modul stabilit, întreprinderea care dispune de ingineri cadastrali certificaţi, căreia îi cere elaborarea a câteva variante de formare a bunului imobil, iar în cazul formării construcțiilor, apartamentelor, încăperilor izolate ce implică lucrări pentru care, în conformitate cu legislația, se cere autorizație de construire, numește o întreprindere licențiată în domeniul urbanismului sau un serviciu specializat, din cadrul autorității administrației publice locale, căruia îi poate cere să elaboreze câteva variante ale proiectului de formare a bunului imobil. Lucrările de formare sunt inițiate după depunerea cererii de formare de către persoana indicată în încheiere. Dacă pentru executarea lucrărilor de formare sunt necesare alte lucrări cadastrale, acestea se vor executa în conformitate cu prevederile legislaţiei. Variantele proiectului de formare al bunului imobil se prezintă, după caz, instanţei de judecată, executorului judecătoresc sau organului fiscal spre examinare. După emiterea, după caz, a hotărârii instanţei de judecată, hotărârii organului fiscal sau încheierii executorului judecătoresc (cu referire la varianta proiectului de formare acceptată), proiectul de formare se transpune în teren, se întocmeşte actul de stabilire în terena hotarelor proiectului de formare și se elaborează planurile geometrice a bunurilor imobile formate. În cazul dat actul de stabilire poate fi semnat doar de solicitantul care a depus cererea de formare. Raportul lucrării şi pachetul digital, verificat, se prezintă organului cadastral teritorial, în modul stabilit, spre recepţie şi înregistrare a bunurilor imobile formate. Despre modul de elaborare a documentaţiei cadastrale la formarea bunurilor imobile, citiți mâine pe BizLaw.md.