Institutul Național al Justiției (INJ) organizează un curs e-learning pe platforma de instruire la distanță ILIAS a INJ. Tema instuirii este ”Protecția drepturilor migranților în Republica Moldova: Dispoziții legale”. La curs pot participa judecători și  procurori, precum și colaboratori ai instanțelor de judecată și consultanți ai procurorului. În total, vor fi acceptate 25 de persoane. Autorul cursului este Rodica Rusu, doctor în științe politice, conferențiar universitar. Potrivit INJ, conceptul instruirii a fost determinat şi de necesitatea completării contextului juridic cu informații din domeniul migrației, în mod particular cu cele care țin de reglementarea statutului juridic al străinilor și protecția drepturilor migranților în Republica Moldova. Cursul a fost elaborat în conformitate cu următoarele obiective specifice:
  • iniţierea participanților în tematica migrației;
  • familiarizarea cu cele mai relevante standarde (internaţionale şi naţionale) în domeniul drepturilor migranților;
  • prezentarea celor mai importante prevederi legale și proceduri practice în asigurarea protecției drepturilor migranților.
Prin urmare, în conformitate cu obiectivele cursului, au fost structurate trei module:
  • Dreptul internațional în materie de migrație;
  • Mecanisme CEDO de protecție a drepturilor migranților;
  • Statutul juridic al străinilor în Republica Moldova.
Aspectele teoretice reflectate în cadrul acestui curs de instruire la distanță sunt completate cu studii de caz pertinente din jurisprudența internațională (CEDO) și națională. Cursul va avea loc în perioada 13-24 noiembrie. Termenul limită pentru înscriere este 7 noiembrie. Persoanele care intenționează să participe trebuie să aibă la dispoziție un calculator, boxe sau căști și conexiune la internet. Participanții la acest curs vor susține un test online și vor primi certificate emise de  INJ, care atestă  parcurgerea cursului.