Activitatea detectivilor nu va mai fi licențiată. Conform ultimelor modificări făcute în Legea privind activitatea particulară de detectiv şi de pază, activitatea particulară de detectiv se va desfăşura cu sau fără notificarea organului de specialitate al Ministerului Afacerilor Interne și nu va mai fi licențiată. Astfel, persoanele care desfășoară activitate particulară de detectiv și doresc să obțină o confirmare oficială în acest sens, vor depune o notificare la organul de specialitate al Ministerului Afacerilor Interne, în urma căreia pot obține confirmarea capacităților și a întrunirii cerințelor stabilite de lege. La notificare se anexează:
  • copia de pe contractul de locaţiune a imobilului în care se va desfăşura activitatea confirmată;
  • copia de pe buletinul de identitate;
  • copia de pe diploma de studii juridice;
  • copiile de pe certificatele medicale privind sănătatea psihică a solicitantului, precum şi privind absenţa dependenţei acestuia de substanţe stupefiante şi alcool;
  • declaraţia pe propria răspundere privind lipsa antecedentelor penale.
Notificarea poate fi depusă de către detectivul particular cu sau fără solicitarea confirmării privind întrunirea condiţiilor legale de activitate în domeniu. Organul de specialitate al Ministerului Afacerilor Interne acordă confirmarea în cel mult 10 zile lucrătoare de la data solicitării sau de la data notificării. Astfel, din lege sunt excluse prevederile prin care erau în drept să obțină licență și să desfășoare activitate particulară de detectiv doar persoana care a împlinit vârsta de 21 de ani, are studii superioare juridice sau a activat cel puțin 3 ani în cadrul instituţiilor publice cu atribuţii în domeniul apărării, securităţii şi ordinii publice. Conform legii, activitate particulară de detectiv este genul de activitate care constă în acordarea serviciilor de investigare, desfăşurat de către persoane specializate în domeniu, în bază de contract. Modificările au fost publicate în Monitorul Oficial din data de 27 octombrie.