Piața de pensii private se consideră a fi esențială pentru creșterea economică și pentru abordarea provocărilor legate de cadrul demografic. În țara noastră, însă, acestea par să nu se bucure de prea mult succes. Potrivit Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), procesul de dezvoltare a fondurilor de pensii facultative, în calitate de instrument de obținere a unor venituri suplimentare de către participanți la momentul pensionării și, respectiv, de stimulare a creșterii economice, stagnează la etapa de creare a 3 fonduri nestatale de pensii și licențierea unui manager al activelor fondului. Cele 3 fonduri de pensii sunt:
  • FNP ”Primul fond de pensii”;
  • FNP ”Asigurare socială privată”;
  • FNP ”Prime Exim – Asint”.
Legea cu privire la fondurile nestatale de pensii prevede că fondul se constituie cu acordul CNPF, prin încheierea contractului de constituire. Fondurile sunt de tip închis şi de tip deschis. Fondatori ai fondului de tip deschis pot fi:
  • băncile care deţin licenţa Băncii Naţionale a Moldovei de a desfăşura activităţi financiare;
  • societăţile de asigurări, înregistrate în Republica Moldova, care deţin licenţă pentru desfăşurarea activităţii de asigurare, eliberată în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Fondatori ai fondului de tip închis pot fi orice persoane fizice sau juridice, înregistrate în calitate de întreprinzători în conformitate cu legislaţia în vigoare, care corespund criteriilor stabilite de Guvern. La planul de pensii al fondului de tip deschis poate adera orice persoană fizică, atât direct, cât şi prin intermediul patronului care încheie cu fondul contract de pensie colectiv. CNPF susține că de vină pentru nefuncționalitate fondurilor de pensii private ar fi cadrul legal existent și care necesită a fi revizuit, pentru că generează situații de risc atât pentru fondurile de pensii, cât şi pentru participanții acestora. Potrivit Strategiei de dezvoltare a pieţei financiare nebancare pentru anii 2018-2022, CNPF prognozează ca în următorii ani să definitiveze și să aprobe Legea privind fondurile de pensii facultative și cadrul normativ aferent. De asemenea, intenționează să elaboreze proiectul de Lege privind organizarea şi funcționarea sistemului de plată a pensiilor facultative precum și Legea privind Fondul de garantare a contribuțiilor în sistemul de pensii facultative.