Avocații sunt invitați mâine, 17 noiembrie, la sediul Uniunii Avocaților, pentru a participa la dezbatarea proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii avocaturii. În special, sunt așteptați toți avocații care au fost membri ai grupului de lucru și efectiv au elaborat proiectul de lege. Propunerile, obiecțiile și opiniile apărătorilor vor fi prezentate și dezbătute la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului. În același timp, Asociația Femeilor Avocate din Republica Moldova a analizat inițiativele de modificare a Legii și a precizat că proiectul nu are potențialul deplin de a remedia problemele care apar la exercitarea profesiei de avocat. Cele mai problematice aspecte, în opinia Asociației Femeilor Avocate, sunt:
  • mecanisme de asigurare a independenței veritabile a avocaților în exercitarea profesiei, precum și mecanisme de asigurare a egalității armelor avocaților ca reprezentanți ai părții apărării în comparație cu partea acuzării;
  • mecanisme de asigurare a transparenței activității Consiliului Uniunii Avocaților;
  • prevederi care să consfințească drepturile egale ale avocaților la securitate socială și asigurare medicală.
De asemenea, unele propuneri din proiectele de legi, în opinia avocatelor, dețin potențial de a limita drepturile apărătorilor la nivel individual, dar și a breslei în general. Chiar și unele dintre propunerile înaintate anterior de către Uniunea Avocaților pe marginea proiectului de lege ar putea afecta principiul transparenței activității Consiliului Uniunii și ar putea limita drepturile avocaților. Asociația Femeilor Avocate a precizat, referitor la modicările art. 10 din Lege, că ar fi raţional să fie dată definiţia demnității profesiei de avocat sau a acțiunilor care ar afecta demnitatea profesiei de avocat, pentru ca persoana să se considere că nu are o reputaţie ireproşabilă. Referitor la modificările art. 13, care se referă la suspendarea activității de avocat, prin care se  impune obligația avocaților de a încheia contracte de răspundere civilă profesională ori vor fi lipsiţi de dreptul de a profesa prin suspendarea licenţei, avocatele consideră că sistemul de asigurare de răspundere civilă a apărătorilor urmează să fie, în primul rând, dezvoltat în mod comprehensiv și, în al doilea rând, consultat veritabil cu avocații din toată țara şi coroborat cu realitatea economică. În caz contrar, este absolut necesar ca în art. 61 să fie statuat că, repararea prejudiciului va avea loc în cazul când acesta este stabilit prin hotărârea instanţei judecătoreşti. În același timp, una dintre propunerile din proiectul Uniunii Avocaților prevede abrogarea art. 33 din Lege, în care se spune că ”În scopul apărării drepturilor şi intereselor lor, avocaţii sunt în drept să se asocieze”, creând asociații de avocați în cadrul Uniunii. Asociația Femeilor Avocate consideră că interzicerea creării unor astfel de asociații ar limita dreptul avocaților de a se asocia liber. Săptămâna trecută, UAM a venit cu o solicitare către avocați de a trimite propunerile în privința modificării Legii cu privire la avocatură, care urmează să fie examinată de către Parlament, în lectura a doua. La începutul lunii noiembrie, deputații au examinat în prima lectură proiectul Legii cu privire la avocatură. Documentul a fost elaborat de Guvern și Uniunea Avocaților, și a fost înregistrat la secretariatul Parlamentului cu un an și jumătate în urmă. La fel, deputații au aprobat și proiectul de modificare a Legii cu privire la avocatură, înaintat de parlamentarii din PLDM. Ambele documente au fost comasate, iar ca bază a fost luat proiectul elaborat de către Guvern.