Legea comunicațiilor electronice a fost modificată. Amendamentele au intrat astăzi în vigoare, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Legea stabileşte principalele reguli şi condiţii de activitate în domeniul comunicaţiilor electronice din Republica Moldova, cadrul general al politicii şi strategiei de dezvoltare a domeniului, prin definirea atribuţiilor autorităţii centrale de specialitate, cadrul general de reglementare a activităţilor privind reţelele şi serviciile de comunicaţii electronice, prin definirea atribuţiilor şi obiectivelor autorităţii de reglementare, drepturile şi obligaţiile statului, ale persoanelor fizice şi juridice în procesul creării, gestionării şi utilizării reţelelor de comunicaţii electronice, în scopul asigurării utilizatorilor cu servicii de comunicaţii electronice de calitate, moderne şi utile, la preţuri rezonabile, precum şi al asigurării accesului liber la servicii de comunicații electronice accesibile publicului. De asemenea, documentul reglementează activitatea în domeniul comunicaţiilor electronice civile a tuturor furnizorilor de reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice, indiferent de tipul lor de proprietate, şi stabileşte drepturile şi obligaţiile utilizatorilor pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Legea, însă, nu reglementează conţinutul informaţiei transmise prin reţelele de comunicaţii electronice, cu excepţia informaţiei care identifică utilizatorul final. Conform art. 3 alin. (4) și (5), domeniul de nivel superior .md în reţeaua globală Internet se consideră proprietate a statului şi nu poate fi obiect al vânzării-cumpărării sau al arendării. Registratorul național al domeniului de nivel superior .md exercită următoarele atribuții:
  • ține Registrul numelor din domeniul de nivel superior .md, asigură actualizarea acestuia și accesul on-line;
  • atribuie, înregistrează, reînregistrează, retrage numele din domeniul de nivel superior .md, modifică datele de înregistrare necesare funcționalității acestora;
  • deține controlul asupra punctelor de indexare a domeniului de nivel superior .md în rețeaua globală internet;
  • desemnează entitățile cu funcție de dealer și supraveghează activitatea acestora;
  • stabilește tariful standard și grila de tarife pentru entitățile cu funcție de dealer pentru înregistrarea numelor în cadrul domeniului de nivel superior.md.
O altă prevedere se referă la confidenţialitatea convorbirilor telefonice sau a altor servicii de comunicaţii electronice, efectuate/furnizate prin reţelele de comunicaţii electronice. Persoanele care activează în domeniul comunicaţiilor electronice au obligaţia să asigure confidenţialitatea în cazurile menționate mai sus, interzicându-li-se divulgarea conţinutului convorbirilor telefonice şi al altor comunicări efectuate prin reţele de comunicaţii electronice, precum şi divulgarea informaţiilor privind serviciile furnizate altor persoane decât expeditorul sau destinatarul. De asemenea, se interzice conectarea neautorizată la reţelele de comunicaţii electronice. Mai mult, se interzice accesul neautorizat la reţelele şi/sau la serviciile de comunicaţii electronice ale altor furnizori, cum ar fi:
  • schimbarea originii apelurilor telefonice;
  • terminaţia neautorizată a traficului telefonic;
  • accesul neautorizat la elemente ale reţelei, la infrastructura şi la serviciile asociate, care poate implica conectarea echipamentelor prin mijloace fixe sau mobile, inclusiv accesul la bucla locală, la infrastructura şi la serviciile necesare furnizării de servicii prin bucla locală;
  • furnizarea neautorizată a serviciilor de comunicaţii electronice, utilizând reţelele altor furnizori;
  • accesul neautorizat la infrastructura fizică, inclusiv la clădiri, canalizaţii şi piloni;
  • accesul neautorizat la sistemele software, inclusiv la sistemele de suport operaţional;
  • accesul neautorizat la sistemul de conversie a numerelor sau la sistemele care oferă funcţionalitate echivalentă;
  • accesul neautorizat la reţelele fixe şi mobile, în special pentru roaming;
  • accesul neautorizat la sistemele de acces condiţionat pentru serviciile de televiziune digitală;
  • accesul neautorizat la serviciile de reţele virtuale.
Legea interzice utilizarea resurselor limitate (canalelor, frecvenţelor radio şi resurselor de numerotare) neatribuite de către autoritatea de reglementare. În vederea asigurării securităţii şi apărării naţionale, a securităţii publice, precum şi în cazurile de prevenire, investigare, detectare şi urmărire în justiţie a unor infracţiuni grave, deosebit de grave şi excepţional de grave, comunicaţiile electronice pot fi interceptate, în condiţiile legii, de către organele autorizate prin lege doar în baza autorizaţiei judecătorului de instrucţie. Despre alte prevederi din Legea comunicațiilor electronice, citiți mâine pe BizLaw.md.