Pentru a avea succes, un avocat trebuie să dea dovadă de profesionalism. Mai jos, vă prezentăm care sunt competențele-cheie pe care trebuie să le posede un apărător: Abilitățile oratorice Discursul este un instrument-cheie pe care un avocat îl folosește în activitățile sale profesionale. Acesta este cartea de vizită a avocatului și demonstrează nivelul său de inteligență. Discursul trebuie să aibă conținut. Totodată, avocatul trebuie să vorbească literar, clar și concis. De asemenea, discursul unui apărător trebuie să fie logic, convingător și să nu conțină foarte mulți termeni specifici. În același timp, pe lângă faptul că un avocat ar trebui să poată vorbi, acesta trebuie să știe să asculte și să audă clienții, adversarii, judecătorii. Abilități de scriere Abilitatea de a prezenta în mod corect, clar, precis și ușor informațiile pe hârtie este una dintre cele mai importante aptitudini ale unui profesionist. Nu mai puțin (dacă nu chiar mai mult) este important ca textul scris să poată fi înțeles nu doar de colegi, ci și de clienți. Reglementarea dreptului este în majoritatea cazurilor egală cu sute de pagini de text greu de citit, dar avocatul ar trebui să aducă esența clientului, judecătorilor, juraților, experților și altor participanți la proces. Juriștii trebuie să cunoască aspectele stilistice și mecanice ale scrisului și trebuie să obțină abilități de a scrie proză concisă și convingătoare. Este foarte important să nu admită erori gramaticale și să poată redacta documente juridice: petiții, acorduri, rezoluții, memorandumuri etc. Abilitatea de a lucra cu clienții Într-o industrie juridică orientată spre client, munca cinstită și calificată cu clienții este crucială pentru succesul unui specialist și al unei firme. Avocatul ar trebui să aibă experiență de lucru cu clienții, precum și abilități de comunicare dezvoltate (oral și scris). Abilitatea de a căuta, analiza și aplica logica Avocații trebuie să se ocupe de un volum imens de informații complexe, în majoritatea cazurilor scrise într-un anumit limbaj. Pentru a lucra eficient, un avocat are nevoie de abilități analitice și logice. El trebuie să poată analiza documentele scrise complicat, să elaboreze concluzii și să stabileascăp legăturile între entitățile juridice. Pe lângă dezvoltarea gândirii logice, avocatul trebuie să știe să-și structureze argumentele și să utilizeze tehnicile inductive și deductive la elaborarea concluziilor. Studierea practicii judiciare Abilitatea de a analiza o problemă juridică și de a găsi posibile modalități de soluționare a acesteia, după studierea actelor legislative, a jurisprudenței, a avizelor juridice, a statutelor, a reglementărilor și a altor informații, este foarte importantă. Avocatul trebuie să stăpânească:
  • principalele tehnici de căutare a informațiilor;
  • abilitatea de a determina circumstanțele reale ale cazului;
  • arta interpretării, analizării (evaluării) calificărilor juridice ale cazului;
  • abilitatea de a determina normele de drept aplicabile, trimiteri la legi;
  • abilitatea de a lucra cu bazele de date (motoarele de căutare) ale instanțelor, sistemelor de referință etc.
Noile tehnologii Tehnologia schimbă rapid peisajul juridic și, în prezent, este o parte integrantă a serviciilor juridice. Prin urmare, un profesionist trebuie să înțeleagă rapid software-ul care optimizează activitatea avocaților (prezentări, baze de date de căutare etc.). De asemenea, apărătorii trebuie să știe să utilizeze e-mailul, sistemele de mesagerie vocală sau videoconferințe. Ei trebuie să aibă posibilitatea să navigheze pe internet pentru a căuta și analiza rapid și eficient informațiile juridice. Cunoașterea legilor de bază și a procedurilor legale Toți avocații, chiar și cei care se află la începutul unei cariere juridice, trebuie să aibă cunoștințe de bază despre drept și proceduri legale. Juriștii trebuie să aibă cunoștințe generale despre:
  • instituțiile de drept naționale și internaționale;
  • regulile și procedurile de depunere a cererilor, demersurilor etc.
  • principiile fundamentale ale dreptului în domeniile în care își desfășoară activitatea;
  • terminologia juridică.
Gestionarea timpului Într-o profesie bazată pe modelul de afaceri ”plata pe oră” și legătura dintre productivitate și câștigul financiar, avocații sunt în permanență sub presiunea timpului. Sarcinile mari și termenele limită sunt din păcate atributele obișnuite ale muncii unui avocat. Prin urmare, aptitudinile importante vor fi:
  • dezvoltarea abilităților de multitasking;
  • planificare, abilități de gestionare a timpului;
  • stabilirea priorităților;
  • capacitatea de a lucra în timp limitat.
Abilități organizatorice Abilitățile organizatorice sunt importante pentru un avocat, deoarece îl vor ajuta să organizeze activitatea grupurilor de lucru, a departamentelor sau a companiei. Aceasta se bazează pe:
  • abilități de a analiza, prelucra, structura și gestiona un volum mare de informații, documente, dosare etc.;
  • capacitatea de a determina obiectivele, structura eficientă a cazului dintr-un volum imens de informații diferite;
  • abilități de lucru cu aplicațiile care ajută la gestionarea datelor.
Lucrul în echipă Avocații nu lucrează în vid. Chiar și avocații care au cabinete individuale trebuie să se bazeze pe secretari și personal de sprijin. Se poate întâmpla, de asemenea, să fie situații care să necesite eforturile colective ale mai multor avocați sau firme de avocatură, prin urmare trebuie să posede abilități de a lucra în echipă. Acest aspect se bazează pe:
  • munca de dragul unui scop comun;
  • coordonarea și schimbul de informații și cunoștințe;
  • dezvoltarea abilităților de comunicare, pentru un dialog mai eficient cu colegii, angajații, clienții, experții etc.;
  • participare la evenimente, întâlniri și conferințe de echipă.
Dezvoltați toate aceste abilități și veți fi avea succes în profesia de avocat. Sursa: klerk.ru.