Autoritățile propun crearea unei noi autorități, care va emite actele permisive în domeniul protecției mediului și utilizării resurselor naturale – Agenția de Mediu. Aceasta va fi subordinea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Proiectul a fost elaborat în conformitate cu modificările operate la Legea privind protecția mediului înconjurător, în septembrie, prin care a fost revizuit și ajustat cadrul legislativ și instituțional în domeniul reglementării prin autorizare a activității de întreprinzător și în care se menționa că ”Guvernul va crea Agenția de Mediu - ca organ emitent al actelor permisive în domeniul mediului - în termen de 6 luni de la publicarea legii”. Astfel, conform documentului, Agenția urmeaz să fie creată în baza transferului către aceasta a funcțiilor de eliberare a actelor permisive realizate la moment de mai multe instituții subordonate ale fostului Minister al Mediului, și anume: Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale, Inspectoratul Ecologic de Stat, Serviciul Piscicol. Printre funcțiile Agenției se mai numără:
  • autorizarea activităților cu impact asupra mediului;
  • expertiza ecologică a documentației de proiect;
  • ameliorarea și protecția resurselor biologice acvatice;
  • implementarea documentelor de politici și a legislației în domeniul mediului;
  • monitoringul calității factorilor de mediu (apă, aer, sol, subsol, floră, faună etc.);
  • gestionarea sistemului informațional integrat de mediu (care va îngloba în sine toate sistemele informaționale gestionate de diferite instituții de mediu, registre, cadastre) și asigurarea accesului la informația de mediu.
De asemenea, conform proiectului, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va numi temporar un director interimar al Agenției, care va avea sarcina de a organiza procesul de creare a acestei instituții, de identificare a atribuțiilor acesteia și de stabilire a efectivului-limită necesar pentru buna desfășurare a activității Agenției de Mediu. Personalul angajat în funcţiile preluate de Agenția de Mediu se transferă conform prevederilor legislaţiei muncii. Disponibilizarea salariaţilor, care refuză transferul în cadrul Agenției de Mediu, se va efectua în conformitate cu legislaţia muncii în vigoare. Autorii susțin că prevederile documentului vor condiționa crearea unui sistem instituţional funcţional, optimizat şi consolidat în domeniul protecției mediului, bazat pe principiul delimitării clare a funcțiilor de implementare a politicilor de mediu (evaluare a impactului asupra mediului, autorizare, monitoring al calității mediului, asigurare a accesului la informația de mediu ș.a.) și de control al respectării legislației de mediu.