Legea privind activitatea bancară, grație căreia sunt modernizate standardele de reglementare și supraveghere în sistemul bancar, va fi publicată mâine în Monitorul Oficial. Documentul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018, dar băncile vor avea la dispoziție o perioadă de trei ani, până în anul 2020, pentru a se conforma pe deplin noilor reguli. Potrivit legii, vor fi extinse drepturile și atribuțiile Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în procesul de evaluare şi supraveghere a băncilor, inclusiv vor fi mărite şi diversificate sancțiunile aplicate acestora. Totodată, legea prevede îmbunătățirea  cadrului de guvernanță corporativă în bănci și obligativitatea acestora de a avea un capital adecvat în raport cu riscurile la care se expun. Noua lege va permite armonizarea legislației bancare naționale cu standardele și principiile internaționale, va  dezvolta  instrumentele de supraveghere necesare pentru prevenirea și minimizarea eventualelor deficiențe din activitatea băncilor la etape incipiente. Aceasta se va aplica:
  • băncilor, persoane juridice din Republica Moldova, inclusiv sucursalelor din străinătate ale acestora;
  • sucursalelor băncilor din alte state, în ceea ce priveşte activitatea acestora desfăşurată în Republica Moldova;
  • societăţilor financiare holding, societăţilor financiare holding mixte şi societăţilor holding cu activitate mixtă, persoane juridice din Republica Moldova;
  • societăților de audit ale băncilor şi societăților de audit ale societăţilor financiare holding, societăţilor financiare holding mixte şi societăţilor holding cu activitate mixtă, persoane juridice din Republica Moldova.
De asemenea, documentul stabilește trecerea la cele mai noi principii internaționale de reglementare bancară adoptate în 2010, cunoscute sub titlul generic de BASEL III. Documentul poate fi consultat aici.