Încălcarea regulilor de comerț de sancționează dur. Conform Codului contravențional, amenzile ajung și la 25 de mii de lei. Astfel, înşelarea cumpărătorilor la măsurat, la cântar, la achitare de către întreprinderile comerciale şi de alimentaţie publică, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, precum şi de către persoanele fizice care practică comerţul, se sancţionează cu amendă de la 25 la 50 de unităţi convenţionale (de la 1.250 la 2.500 de lei). Pentru comercializarea mărfurilor fără indicarea datei fabricării, a termenului de valabilitate sau comercializarea mărfurilor cu termenul de valabilitate expirat, comercianții pot fi sancționați cu amendă între 5.000 și 10.000 de lei. Aceleași amenzi sunt prevăzute și pentru exploatarea în comerţ a mijloacelor de măsurare fără marcaje metrologice (de aprobare de model, de verificare metrologică) ori cu marcaje metrologice deteriorate, alterate, falsificate, înlăturate sau cu termenul de valabilitate al certificatelor de aprobare de model şi al buletinelor de verificare metrologică expirat, dar și pentru încălcarea regimului de lucru stabilit de autorităţile administraţiei publice locale. Pentru încălcarea modului de formare şi de aplicare a preţurilor libere (de piaţă) şi a celor de stat cu amănuntul, precum şi a tarifelor, nerespectarea modului stabilit de rotunjire a preţurilor cu amănuntul, comerciantul riscă amendă de la 1.500 la 2.500 de lei. Lipsa indicatoarelor de preţuri sau a meniurilor la mărfurile destinate comercializării ori întocmirea lor cu încălcarea regulilor stabilite, încălcarea modului de recepţionare, de întocmire a documentelor sau de decontare la mărfurile primite în consignaţie de la populaţie se sancţionează cu amendă de la 20 la 30 u.c. Amenzi sunt prevăzute și pentru comercializarea mărfurilor de folosinţă îndelungată fără indicarea în documentele de însoţire a termenelor de garanţie, fără paşaport tehnic sau alt document de un model stabilit care îl înlocuieşte, precum şi fără traducerea în limba moldovenească sau în alte limbi, în modul stabilit de legislaţie, a informaţiei privind condiţiile de folosire eficientă şi inofensivă a mărfurilor de import. În acest caz, amenda este de 10.000 de lei. Desfășurarea oricărui exerciţiu comercial fără autorizaţia de funcţionare se sancţionează cu aplicarea următoarelor amenzi:
  • în unităţi ale comerţului ambulant, de la 50 la 100 u.c.;
  • în unităţi comerciale şi/sau de prestări servicii cu suprafaţa comercială de până la 100 m2, de la 100 la 200 u.c.;
  • în unităţi comerciale şi/sau de prestări servicii cu suprafaţa comercială de la 100 la 250 m2, de la 200 la 300 u.c.;
  • în unităţi comerciale şi/sau de prestări servicii cu suprafaţa comercială de la 250 la 500 m2, de la 300 la 400 u.c.;
  • în supermagazine, hipermagazine, magazine universale, centre comerciale, în pieţe, de la 400 la 500 u.c.
Codul contravențional prevede sancțiuni și pentru comercializarea prin înşelăciune a unui produs neprevăzut în contract, precum şi refuzul nejustificat de a vinde un produs sau de a presta un serviciu. Amenda este de la 5.000 la 10.000 de lei. Sancțiuni de până la 25.000 de lei riscă cei care desfăşoară activităţi comerciale în perioada suspendării activităţii comerciale. Amenzile sunt următoarele:
  • în unităţi ale comerţului ambulant, de la 200 la 250 u.c.;
  • în unităţi comerciale şi/sau de prestări servicii cu suprafaţa comercială de până la 100 m2, de la 250 la 300 u.c.;
  • în unităţi comerciale şi/sau de prestări servicii cu suprafaţa comercială de la 100 la 250 m2, de la 300 la 350 u.c.;
  • în unităţi comerciale şi/sau de prestări servicii cu suprafaţa comercială de la 250 la 500 m2, de la 350 la 450 u.c.;
  • în supermagazine, hipermagazine, magazine universale, centre comerciale, în pieţe, de la 450 la 500 u.c.
Încălcarea de către persoanele cu funcţie de răspundere a regulilor de clasificare a întreprinderilor de alimentaţie publică, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, pe categorii de încadrare după nivelul de servire care constă în desfăşurarea activităţii în sfera alimentaţiei publice de către subiecţii activităţii comerciale fără certificat de clasificare în categoria respectivă se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei. Aceeași amendă se aplică și pentru nerespectarea cerinţelor impuse de categoria atribuită subiectului activităţii comerciale. Neafişarea la loc vizibil a certificatului de clasificare a subiectului activităţii comerciale la categoria respectivă se sancţionează cu amendă de la 100 la 150 u.c. Conform art. 274 din Codul contravențional, comercializarea fără achitarea taxei de piaţă, a taxei pentru amplasarea unităţilor comerciale, precum şi a taxelor pentru serviciile prestate, se sancţionează cu amendă de la 50 la 70 u.c. Pentru comercializarea mărfurilor a căror vânzare pe teritoriul pieţei este interzisă, comerciantul riscă amendă între 2.500 și 25.000 de lei. La fel, comercializarea mărfurilor perisabile sau cu perisabilitate sporită fără documente de certificare a calităţii şi a termenelor de comercializare se sancţionează cu amendă de la 50 la 70 u.c. Organizarea comerţului din mână în locuri neautorizate de autorităţile administraţiei publice locale se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 15.000 de lei. Pentru neexecutarea de către persoana cu funcţie de răspundere din administraţia pieţei a atribuţiilor de asigurare a controlului asupra calităţii producţiei, efectuat prin intermediul laboratoarelor de expertiză veterinar-sanitară, şi a examenului medical în termen al salariaţilor pieţei care recepţionează, comercializează, transportă şi păstrează produse alimentare, precum şi al salariaţilor care efectuează prelucrarea sanitară a utilajelor şi a inventarului, sancțiunile sunt de la 10.000 la 15.000 de lei. Amezi sunt prevăzute și pentru admiterea de către administraţia pieţei a comercializării în piaţă a mărfurilor industriale nealimentare şi alimentare de către persoane fizice şi juridice care nu sunt înregistrate, conform legii, în calitate de subiecţi ai activităţii de întreprinzător sau care nu posedă patentă pentru dreptul de a desfăşura activitate comercială. Conform art. 275 alin. (2) din Codul contravențional, acestea variază de la 15.000 la 20.000 de lei.