Astăzi, în Monitorul Oficial, a fost publicată Legea contabilităţii și raportării financiare nr. 287 din 15 decembrie 2017. Documentul intră în vigoare, însă, abia de la 1 ianuarie 2019. Noua Lege se va aplica următoarelor categorii de persoane (entități) înregistrate în Republica Moldova:
  • persoanelor juridice care desfăşoară activitate de întreprinzător, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare;
  • autorităților/instituțiilor, cu excepția autorităților/ instituțiilor bugetare;
  • reprezentanțelor permanente şi filialelor entităților nerezidente;
  • organizaţiilor necomerciale și reprezentanțelor entităților nerezidente;
  • persoanelor fizice care desfăşoară activitate de întreprinzător, cu excepția titularilor patentei de întreprinzător;
  • persoanelor fizice care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției (notari, avocaţi, executori judecătoreşti, mediatori, administratori autorizați) și birourilor înfiinţate de acestea.
La fel, Legea definește categoriile entităților și grupurilor:
  • Entitatea micro este entitatea care, la data raportării, nu depășește limitele a două dintre următoarele criterii: a) totalul activelor – 5.600.000 de lei; b) veniturile din vânzări – 11.200.000 de lei; c) numărul mediu al salariaților în perioada de gestiune – 10.
  • Entitatea mică este entitatea care, nefiind entitate micro, la data raportării, nu depășește limitele a două dintre următoarele criterii: a) totalul activelor – 63.600.000 de lei; b) veniturile din vânzări – 127.200.000 de lei; c) numărul mediu al salariaților în perioada de gestiune – 50.
  • Entitatea mijlocie este entitatea care, nefiind entitate micro sau entitate mică, la data raportării, nu depășește limitele a două dintre următoarele criterii: a) totalul activelor – 318.000.000 de lei; b) veniturile din vânzări – 636.000.000 de lei; c) numărul mediu al salariaților în perioada de gestiune – 250.
  • Entitatea mare este entitatea care, la data raportării, depășește limitele a două dintre următoarele criterii: a) totalul activelor – 318.000.000 de lei; b) veniturile din vânzări – 636.000.000 de lei; c) numărul mediu al salariaților în perioada de gestiune – 250.
  • Grupul mic este grupul constituit din entitatea-mamă și entitățile-fiice care urmează să fie incluse în consolidare și care, la data raportării entității-mamă, luate în ansamblu, nu depășesc limitele a două dintre următoarele criterii: a) totalul activelor – 80.300.000 de lei; b) veniturile din vânzări – 160.600.000 de lei; c) numărul mediu al salariaților în perioada de gestiune – 50.
  • Grupul mijlociu este grupul care, nefiind grup mic, este constituit din entitatea-mamă și entitățile-fiice ce urmează să fie incluse în consolidare, care, la data raportării entității-mamă, luate în ansamblu, nu depășesc limitele a două dintre următoarele criterii: a) totalul activelor – 401.500.000 de lei; b) veniturile din vânzări – 803.100.000 de lei; c) numărul mediu al salariaților în cursul perioadei de gestiune – 250.
  • Grupul mare este grupul constituit din entitatea-mamă și entitățile-fiice ce urmează să fie incluse în consolidare, care, la data raportării entității-mamă, luate în ansamblu, depășesc limitele a două dintre următoarele criterii: a) totalul activelor – 401.500.000 de lei; b) veniturile din vânzări – 803.100.000 de lei; c) numărul mediu al salariaților în cursul perioadei de gestiune – 250.
Entitatea sau grupul trece dintr-o categorie în alta dacă, la data raportării, pentru ultimele două perioade de gestiune, depășește sau încetează să mai depășească limitele a două dintre criteriile categoriei la care se atribuie. Modul de ținere a contabilității și de aplicare a Standardelor de Contabilitate Entitățile micro și persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, după înregistrarea acestora ca plătitori ai TVA, vor ține contabilitatea în partidă dublă și vor întocmi situaţii financiare prescurtate conform SNC. Excepție vor face:
  • societățile de investiții;
  • societăților financiare holding;
  • societăților financiare holding mixte;
  • societăților financiare nonbancare;
  • societăților holding cu activitate mixtă.
Potrivit prevederilor Legii, societățile enunțate, în funcție de categoria din care fac parte, vor ține contabilitatea în partidă dublă, întocmind situaţii financiare simplificate conform SNC sau vor ține contabilitatea în partidă dublă, întocmind situaţii financiare complete conform SNC. Organizaţiile necomerciale și reprezentanțele entităților nerezidente, vor ține contabilitatea în partidă dublă și vor întocmi situaţii financiare conform indicaţiilor metodice aprobate de către Ministerul Finanţelor. Persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, până la înregistrarea acestora în calitate de plătitori ai TVA, persoanele fizice care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției și birourile înființate de acestea, țin contabilitatea în partidă simplă în baza contabilității de casă, fără întocmirea situaţiilor financiare, conform indicaţiilor metodice aprobate de către Ministerul Finanţelor. Ce alte prevederi se conțin în Legea contabilității și raportării financiare, citiți mâine, pe BizLaw.md.